Profielfoto van DeZaden.nl
DeZaden.nl
Postbus 95, 8440 AB HEERENVEEN
maandag
08:30 - 16:30
dinsdag
08:30 - 16:30
woensdag
08:30 - 16:30
donderdag
08:30 - 16:30
vrijdag
08:30 - 16:30
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

PEPERS KWEKEN IN 5 SIMPELE STAPPEN

Pepers behoren tot het plantengeslacht Capsicum, een geslacht uit de nachtschadefamilie. Een andere bekende plant die hieronder valt, is paprika.

Van pepers bestaan wel honderden rassen. Veel van deze rassen vallen onder de soort Capsicum annuum. Dit zijn bijvoorbeeld jalapeño’s en cayennepepers. Onder de soort Capsicum chinense vallen een paar zeer pittige soorten, zoals habanero, Madame Jeanette en Carolina Reaper. Je moet van goeden huize komen wil je deze pepers zonder tranen verorberen.

ZELF PEPERS KWEKEN
Pepers zijn bij uitstek geschikt om zelf te kweken. Je kunt je oogst ook prima drogen of invriezen, waardoor je altijd een pittige peper op voorraad hebt. Pepers groeien het best op een warme, zonnige plek. Je kunt ze in de kas, maar ook binnenshuis kweken. Omdat pepers een vrij lange opkweekperiode hebben, kun je ze vanaf januari al binnen voorzaaien in een kweekkasje. Lees hier meer over binnen (voor)zaaien en kweken.

STAP 1. VOORBEREIDING ZELF PEPERS KWEKEN
Bedenk vooraf welke soorten pepers je wilt gaan zaaien. De ene peper is een stuk pittiger dan de andere, dus lees je eerst in. Vervolgens is het tijd om de zaden en eventuele benodigdheden in huis te halen. Wat heb je nodig voor het zaaien van pepers?

  • Peperzaden
  • Potgrond of zaai- en stekgrond
  • Potjes of zaaitray om in te zaaien
  • Kweekkasje of –kap om de zaailingen onder te zetten
  • Evt: zaaihulpjes zoals een zaadstrooier en een verspeensetje

Onderstaande een greep uit een aantal populaire pepersoorten;


Of klik hier voor ons volledige assortiment pepers

STAP 2. PEPERS BINNEN VOORZAAIEN
In januari en februari kun je je pepers alvast binnen voorzaaien. Dat wil zeggen dat je ze binnen, op een warme en lichte plek, alvast opkweekt, zodat je in mei, wanneer de kans op nachtvorst is geweken en de planten naar buiten mogen, al stevige planten hebt. Vul de potjes of zaaitrays met aarde die op kamertemperatuur is. Zaai de zaadjes en bedek ze met een laagje aarde van ongeveer 1 centimeter. Besproei met een plantenspuit. Bedek de zaaitray of de potjes vervolgens door deze in een kweekkasje of onder een kap te zetten. Heb je dit niet? Dan kun je ook een plastic zakje over de potjes doen. Zet de zaaitray op een zonnige, warme plek, zoals de vensterbank. Laat de zaailingen regelmatig luchten, door de kap of het plastic zakje te verwijderen. Voelt de aarde droog aan? Spray dan weer wat water.

STAP 3. PEPERS VERSPENEN
Het grote wachten kan beginnen. Als het goed is duurt het ongeveer twee tot drie weken voor je resultaat zult zien. Dan komen de eerste blaadjes omhoog. De eerste twee blaadjes noemen we de kiemblaadjes. Daarna volgen de eerste twee échte blaadjes. Je zult zien dat deze er anders uit zien. Als je zaailing deze twee echte blaadjes heeft, kun je hem in principe verspenen. Je kan ook iets langer wachten tot ze iets groter zijn. Met verspenen wordt bedoeld, de zaailingen uit de ‘gemeenschappelijke’ bakjes halen en ze elk hun eigen potje geven. Graaf ze voorzichtig uit en plant ze uit in een eigen potje. Hierbij mag je de zaailing best diep in de grond stoppen, tot een centimeter of twee onder de blaadjes vandaan. Druk ze goed aan.

STAP 4. PEPERS VERZORGEN
Je plantjes staan in een eigen pot en kunnen flink gaan groeien. Wat ze daarvoor nodig hebben? Voldoende licht, warmte en een beetje water. Check regelmatig of de grond niet uitdroogt en geef om de dag water. Je kunt vaker water geven als je merkt dat de grond sneller uitdroogt. Draai de kweekkas of de potjes zo nu en dan om, zodat de plantjes in hun geheel hun zonne-uren krijgen.

STAP 5. PEPERS NAAR BUITEN
Voor we aan stap 5 zijn toegekomen, is er al flink wat tijd verstreken. In mei, na IJsheiligen, kunnen de planten naar buiten. Je kunt ze uitplanten in de vollegrond of verpotten naar een grote pot. Pepers lenen zich uitstekend voor potten en doen het ook goed op een zonnige patio of een zonnige terras.

Als je gezaaid hebt in biologisch afbreekbare turfpotjes, dan kun je ze met potje en al uitplanten. Vervolgens moet je nog even geduld hebben voor je kunt oogsten. Pepers kunnen zowel rijp als onrijp geoogst en gebruikt worden, maar een onrijpe peper is veel minder heet. Wanneer de peper volledig de gewenste kleur heeft bereikt, is hij klaar om te oogsten.

Je kunt de peper direct vers verwerken, maar hem ook drogen of invriezen. Daardoor kun je langere tijd met je oogst doen.

EEN EIGEN MOESTUIN BEGINNEN?
Heb je de smaak te pakken van kweken van je eigen pepers en zou je graag meer eigen groenten, kruiden of fruit kweken? Je eigen moestuin beginnen geeft meer voldoening dan je denkt en hoeft niet moeilijk te zijn. De Zaden heeft een ruim assortiment aan verschillende groentezaden, kruidenzaden en diverse zaaibenodigdheden om je daarbij te helpen. Zo zet jij binnenkort eten uit eigen tuin op tafel. Schrijf je onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief voor meer tips.