Profielfoto van DeZaden.nl
DeZaden.nl
Postbus 95, 8440 AB HEERENVEEN
maandag
08:30 - 16:30
dinsdag
08:30 - 16:30
woensdag
08:30 - 16:30
donderdag
08:30 - 16:30
vrijdag
08:30 - 16:30
zaterdag
Gesloten
zondag
Gesloten

ALLES OVER KIEMGROENTEN EN SPRUITGROENTE ZADEN

Alles over binnen kweken van kiemgroenten

Wat zijn kiemgroenten?
Spruitgroenten of kiemgroenten zijn, zoals de naam al zegt, de kiem van het plantje. Er zijn verschillende soorten te onderscheiden, namelijk kiemen, greens, cressen en grassen.

De kiem is eigenlijk het eerste stadium. Deze is meestal wit van kleur en heeft nog geen blaadjes. De greens zijn iets verder gegroeid, deze hebben wel blaadjes en worden ook wel microgroenten genoemd. Cressen zijn ook greens, maar dan van kruisbloemigen. Tuinkers is hier een voorbeeld van. Grassen zijn de jonge plantjes van granen. Deze worden vaak in smoothies verwerkt, denk bijvoorbeeld aan tarwegras.

Waarom kiemgroenten?
Spruitgroenten zijn gemakkelijk te kweken, maar vooral ook heel voedzaam. In dit jonge stadium bevatten de plantjes relatief veel voedingsstoffen, de kiem moet immers nog groeien en heeft deze voedingsstoffen daar hard voor nodig. Kiemgroenten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitames en mineralen. Daarnaast zijn kiemgroenten een heerlijke toevoeging aan salades, soepen of op de boterham.

Het grote voordeel van kiemgroenten is ook dat ze gemakkelijk binnen te kweken zijn en weinig ruimte in beslag nemen.

 

Hoe kweek je ze?
Het kweken van kiemgroenten is heel simpel. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Alles wat je nodig hebt is zaad, water, een plat bakje en iets om het bakje af te dekken.

Kiemgroenten kweken in stappen:
Stap 1: Laat de zaadjes een nacht weken en spoel ze af

Stap 2: Leg een laagje natte watten of katoen in het bakje.

Stap 3: Strooi de zaadjes uit over het bakje

Stap 4: Doe het deksel op het bakje en zet het op een lichte plek

Stap 5: Houd de zaadjes vochtig.

Stap 6: Oogst de kiemspruiten wanneer ze enkele centimeters groot zijn

Het kan nog makkelijker! Namelijk door gebruik te maken van kant-en-klaar sets als deze pot. Je koopt het setje met de pot en het zaadmengsel voor bijvoorbeeld salademix, taugé of daikon en kunt meteen aan de slag.

Je strooit een lepeltje zaad in de kweekpot, voegt lauwwarm water toe en giet dit gemakkelijk af dankzij het gaasje. Vervolgens spoel je iedere dag, maar het liefst 2-3 keer per dag, en zet je het potje op een lichte plek waar het zo’n 20 graden is. Met uitzondering van de Alfafa en Tauge, deze spruitgroenten hebben geen licht nodig en zijn makkelijk te kweken in de donkere maanden.

Klik hier voor de handige glazen bowl of pot van glas om spruitgroente op te kweken met water. Of voor de echte grootverbruiker adviseren wij de Sprouting Tower.

Of bekijk deze handige animatie film voor instructie van de Sprouting Tower.

Populaire spruitgroenten
Taugé is de meest bekende spruitgroente. Het is het spruitje van de mungboon. Naast deze boon zijn er nog vele andere die je kunt spruiten. Probeer het bijvoorbeeld eens met groene erwten, linzen of sojabonen. Gebruikt altijd rauwe bonen en hele erwten.

Ook groentezaadjes kun je spruiten. Tuinkers, waterkers en alfalfa zijn hier bekende voorbeelden van. Maar er bestaat ook radijskers, broccolikers, mosterdkers en zonnebloemkers.

Hier kun je al onze kiemgroenten vinden

Leuk voor de kinderen
Omdat kiemgroenten gemakkelijk en snel groeien zijn het leuke groenten om te kweken voor kinderen. Ze zien snel resultaat en leren op een speelse manier veel over de groei van groenten.

Meer weten over (moest)tuinieren met kinderen? Klik dan hier!