Foto: eileen-kummer-Q3n9Mw1HTLE-unsplash

Je gras de winter door? Dit is hoe je jouw gras winterproof maakt!

In dit artikel lees je alles wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw gras er ook in het nieuwe voorjaar weer prachtig bij ligt.

Peter 22 Oktober 2023

Als het koude weer eraan komt, is het belangrijk om je gras van een goede onderhoudsbeurt te voorzien en winterproof te maken. In dit artikel lees je alles wat je moet doen om ervoor te zorgen dat jouw gras er ook in het nieuwe voorjaar weer prachtig bij ligt.

Waarom je gras winterklaar moet maken

Net als veel dieren gaat ook gras in een soort winterslaap, waardoor het veel langzamer groeit dan bij warmer weer. De verandering in temperatuur, waaronder de vorst maar ook meer nattigheid, zorgt ervoor dat het gras vatbaarder is en er tijdens de winter snelle kale, gele of dorre plekken ontstaan. Gelukkig zijn er wat dingen die je voordat de winter eraan komt kunt doen, om je gras winterproof te maken. En je kunt natuurlijk alvast je graszaad bestellen voor de lenteperiode.


Zes tips om gras klaar te maken voor de winter

 1. Verzorg en onderhoud het gras goed
  Jouw gazon het hele jaar door goed onderhouden is een perfecte manier om je gras sterk te maken, zodat het de winter goed kan doorstaan. Denk aan op tijd bemesten, maaien en verticuteren.

 2. Loop niet op het gras
  Met name als het vriest, is het beter om niet op het gras te lopen. Het gras is dan namelijk heel kwetsbaar, waardoor het makkelijker afbreekt. Als er sneeuw op het gras ligt, kun je dit het beste laten liggen omdat het werkt als een soort isolatielaag.

 3. Niet meer maaien
  Als de temperatuur voor de eerste keer onder het nulpunt zakt, is het verstandig om te stoppen met maaien. Als het kouder wordt is het goed om het gras ook wat minder kort te maaien (5 tot 8 cm), want dit gaat het vormen van onkruid en mos tegen. Het gras zal sowieso langzamer groeien, dus je zal niet tegen een gazon hoeven aan te kijken met lange sprieten.

 4. Zaaien heeft geen zin als het te koud is
  Graszaad zaaien heeft geen zin, als het de aankomende periode niet warmer dan 10 graden is. Dit is namelijk de minimale temperatuur dat graszaad nodig heeft om te ontkiemen. Dit geldt ook voor eventuele kale plekken en herstelzaad, waardoor het zonde is van je tijd en geld om dit tijdens de winter te doen.

 5. Bemest het gras voordat de winter begint
  Voordat de winter begint en tegen het einde van de herfst, doe je er goed aan om je gras even goed te bemesten. Geen overdaad natuurlijk, maar voldoende om het gras een boost te geven. De graswortels kunnen zich dan extra goed ontwikkelen, wat zorgt voor een sterk gazon dat de winter aan kan. Je kunt dit zelfs twee keer doen, één keer in september en nogmaals in het begin van november.

 6. Verwijder bladeren
  Als jouw gras bezaaid raakt met bladeren zal het niet voldoende zonlicht krijgen, helemaal als de zon ook minder schijnt. Verwijder bladeren dus op tijd met een hark of een bladblazer, voordat het erg koud wordt. Het blad vaker weghalen is beter, dan dat het een soort zware deken gaat vormen over je gazon.

Reacties