Foto: verticuteren

Hoe moet je het gazon in je tuin verticuteren?

Geniet je met volle teugen van je tuin? En heb je in je tuin voor een fraaie grasmat gekozen?

Theo 10 Januari 2023

Dan wil je hier uiteraard zo lang mogelijk van genieten. Dat is alleen mogelijk als je het gras op de juiste manier weet te onderhouden.

Om het gras op de perfecte manier te onderhouden, moet je het met enige regelmaat verticuteren. Met verticuteren trek je het mos en onkruid uit de toplaag, waardoor de toplaag ‘open’ komt te liggen. Dat biedt alle grassprietjes de mogelijkheid om hard aan te groeien. Door je gazon regelmatig te verticuteren, geniet je van een perfecte aangroei van het gras. En daarmee geniet je ook van een fraaie uitstraling van je grasmat.

Het belang van gras verticuteren mag zeker niet onderschat worden. Zie je dit zelf ook in? Dan is het de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken. Met onderstaand stappenplan kun je in ieder geval op de juiste manier het gras verticuteren.

Stap 1: haal alle benodigdheden in huis

Heb je de wens om je grasmat regelmatig te verticuteren? Dan heb je hier wel het juiste gereedschap voor nodig. Het is daarom zaak om in een goede verticuteermachine of –hark te investeren.

Met een verticuteermachine geniet je van veel gemak. De machine doet het meeste van het werk en is geheel naar wens in te stellen. Wel neemt zo’n apparaat veel opbergruimte in beslag. En is het ook geen goedkoop apparaat.

Een andere optie is de goedkope verticuteerhark. Deze hark is op zich makkelijk te gebruiken, maar je moet hier wel veel kracht voor leveren. Als je niet al te veel kracht in je armen hebt, is het daarom verstandiger om voor de machine te kiezen.

Het is in ieder geval van belang om in het juiste gereedschap te investeren. Doe dit en doorloop vervolgens de volgende stampen.

Stap 2: maai het gazon

Het is nu zaak om eerst het gazon te maaien. Pas nadat je het gazon gemaaid hebt, ben je in staat om dit gazon op de juiste manier te verticuteren. Maai dus eerst het gras op de juiste maaihoogte.

Voor het bepalen van de juiste maaihoogte check je het beste de gazonkalender. In die kalender staat per maand/seizoen benoemd wat de ideale maaihoogte is. Stel die maaihoogte op je grasmaaier in en maai je gras tot in perfectie.

Stap 3: verticuteer het gazon nu

Nadat je het gras gemaaid hebt, kun je het gaan verticuteren. Daarvoor is het dus zaak om je verticuteermachine of verticuteerhark er bij te pakken.

Stop de hark of machine maximaal 5 mm diep de grond in. Als je dit dieper zou doen, zou je ook de laag onder de toplaag bewerken. Bij verticuteren is het echter juist zaak om de toplaag te bewerken. Houd daarom de diepte van 5 mm aan.

Het advies is om het gazon eerst in de lengte te bewerken. Als je dat hebt gedaan, kun je het gazon ook nog in de breedte bewerken. Doe je dit allemaal met een verticuteerhark? Dan is het wellicht verstandig om tussentijds even pauze te nemen.

Stap 4: haal al het afval van de grasmat

Bij het verticuteren trek je onwijs veel afval uit de grasmat. Je kunt hierbij denken verteerde bladeren, onkruid en mos. Dit afval komt op de grasmat te liggen, waardoor je het relatief makkelijk op kunt vegen. Doe dit vooral.

Als je dit afval op de grasmat laat liggen, bereik je een averechts resultaat. Je doet er daarom verstandig aan om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. En dit afval in de kliko te gooien.

Stap 5: zaai het gras in

Het is nu zaak om het gras opnieuw in te zaaien. Het gras zaaien hoef je niet overal te doen, maar wel op de kale plekken die zijn ontstaan na het verticuteren. Voor het zaaien van deze plekken kun je het beste Graszaad-Herstel van Ecostyle gebruiken. Met dit middel groeit het gras op de kale plekken weer snel aan.

Hoe deze kale plekken ontstaan? Op deze plekken lag blijkbaar veel mos en onkruid. Dit heb je met de verticuteermachine of –hark losgetrokken, waardoor er kale plekken ontstaan zijn. Het is zaak om deze zo snel mogelijk in te zaaien. Daarmee creëer je snel weer een volle en fraaie grasmat.

Heb je ook dit gedaan? Dan kun je je gereedschap opruimen en de rest aan de natuur overlaten. Als het goed is, blijf je dankzij dit stappenplan genieten van een fraaie en gezonde grasmat!

Reacties