Foto: Fiskars

Harken, knippen, planten: tuinieren in de herfst

Zo prep jij je tuin voor een kleurrijk voorjaar

28 September 2023

De barbecue en tuinmeubelen zijn opgeborgen en hebben plaatsgemaakt voor de herfst in jouw tuin. Het groeiseizoen mag dan bijna afgelopen zijn, de herfst is hét moment om te planten. Haal het plantgereedschap nog een laatste keer tevoorschijn en geef nieuwe planten de ruimte om te ontkiemen en bloeien in het voorjaar. In deze vijf stappen vertelt Fiskars hoe jij je tuin prept voor een kleurrijk voorjaar.

Herfstbladeren. Mooi voor het oog, maar ze kunnen veel problemen veroorzaken op het gazon. Gras moet kunnen ademen en onder bladeren vormt zich snel vocht waardoor schimmels en andere onaangename gazonziekten de kans krijgen om te groeien. Gebruik in plaats van een bladblazer een bladhark - het is leuker, het houdt je fit en is het is minder belastend voor dieren die mogelijk in de tuin overwinteren. De Fiskars Solid bladhark XL is onmisbaar bij het opschonen van de tuin in de herfst.

Om ervoor te zorgen dat vaste planten in het voorjaar weer gaan bloeien, moeten ze in het najaar worden teruggesnoeid. De regel is: less is more. Over het algemeen moeten alle zieke en zwakke planten evenals dode twijgen en takken worden teruggesnoeid. Ook kun je plantendelen die elkaar in de weg zitten beter snoeien. De Fiskars Solid Bypass snoeischaren zijn ideaal voor nauwkeurig werk zonder de stengel of tak te beschadigen.

Winterharde en robuuste planten doen hun intrede in de herfst. Vaste planten, fruitplanten en vele soorten bloembollen kunnen tot aan de eerste vorst probleemloos geplant worden. Met de Fiskars Solid tuinspade spits wordt planten kinderspel. Door de scherpe bladrand is de spade ideaal voor het graven van taaie grond en het doorsnijden van wortels

De redenen om te verplanten kunnen uiteenlopen: een standplaats is bijvoorbeeld niet ideaal of je tuin kan wel een opknapbeurt gebruiken. Zodra planten in hun ruststand komen, is het dé ideale tijd om ze te verplanten. Voor de meeste planten is dit de herfst. Nu kunnen tuinders ze zonder schade storen. Let op: hoe exotischer het thuisland, hoe eerder de planten naar een warmere plek verplaatst moeten worden. Ook minder gevoelige planten kunnen overwinteren in een koele kelder of garage.

Naast het beschermen van planten tegen vorst, bieden de bladeren ook een mooie opvang voor dieren en insecten. Egels begraven zich graag onder een hoopje bladeren; bouw voor hen een kleine stapel bladeren in een hoek van je tuin. Insectenhotels die in het voorjaar of de zomer zijn ingericht, bieden in het najaar ook asiel aan bijen. Zorg er wel voor dat ze beschermd zijn tegen ijzige wind. Toch nog dorre herfstbladeren, afgebroken takken en dat uitgetrokken onkruid over? Maak dan het verplaatsen van tuinafval naar de composthoop makkelijk met de Solid pop-up tuinafvalzak. Bonustip: bladeren zijn welkom voer voor de compost.

Meer informatie: www.fiskars.nl

Reacties