Foto: foto_overkapping_buitenkeuken_bbq_wonen_nl

De trends in de tuin van dit jaar; de buitenkeuken, buiten koken, de BBQ en overkappingen!

Elke plek in huis kent tegenwoordig eigen trends, ontwikkelingen en rages. Ook de tuin is vandaag de dag veel aan verandering onderhevig.

Vincent 28 Maart 2024

Het leuke om te zien is dat de trends die we breder zien -van de mode tot in het interieur- ook de weg vinden richting de tuin. De tuin is de afgelopen jaren steeds meer een integraal onderdeel van de woning geworden. Ook is het echt een verlengstuk van de woonruimte geworden, waar we ook buiten het zomerseizoen om gebruik van maken. Hoe we deze ontwikkelingen en trends komend jaar echt invulling gaan geven? Lees snel verder voor de nieuwste trends en ontwikkkelingen. 

Culinaire avonden met de bbq

Dat barbecuen iets is voor op de camping en alleen maar ongezond kan zijn, dat is inmiddels wel echt een achterhaald beeld. Barbecuen is iets geworden waar ook heel gezond mee gegeten kan worden, en wat daarmee zelfs iets is geworden wat gewoon iedere dag kan. Van groente grillen tot vis in aluminiumfolie, alles is mogelijk. Ook in de winter is de barbecue nog steeds een hit, met Kerst een mals stuk vlees buiten uren laten garen op de barbecue is een waar culinair hoogstandje. Daarmee heeft de barbecue een vaste plek in de gemiddelde tuin veroverd, zonder in te leveren op gezondheid of culinair expertise. Sterker nog, de Green Egg en soortgelijke barbecues zijn een waar symbool van status en smaak geworden. 

Buiten is binnen met de buitenkeuken

Nog even doorgaand op het culinaire thema zien we dat de buitenkeuken ook een enorme vlucht maakt. Daarmee wordt de barbecue ingeruild voor een complete keuken. Van een bakplaat, oven tot gril; tegenwoordig zien we het allemaal voorbij komen. Buiten koken is een hit aan het worden, en dat is ook wel te begrijpen. Het is praktisch aangezien etensgeuren de vrije ruimte krijgen, en het is een stuk gezelliger tijdens een lange zomeravond. De kinderen lekker spelend in de tuin, volwassenen borrelen aan een lange tafel en de chefkok staat er gewoon gezellig bij te kokkerellen. Wanneer je de buitenkeuken combineert met een tuinhaard en een gezellige loungeset, dan zul je merken dat je van vroeg in het seizoen tot laat in het najaar gebruik kunt maken van deze heerlijke plek aan huis. Daarmee is de tuin echt een verlenging van je huis en haal je er meer uit dan dat je ooit hebt gedaan. 

Zeno Products

Overkap het met een doek of overkapping

Een overkapping is wel een must in de tuin wanneer je besluit je tuin echt tot een verlengstuk van je woning te maken. Een buitenkeuken is leuk, maar nat regenen tijdens het buiten koken is natuurlijk minder aangenaam, en natuurlijk ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het eten. Maar naast dat het praktisch is, is het ook onwijs gezellig. We zien overkappingen in zeer diverse vormen; van een houten veranda tot een prefab gemaakte overkapping. Het hoeft tegenwoordig niet veel tijd en geld meer te kosten om toch van de voordelen van een overkapping te genieten. Daarmee is het voor iedere tuin en ieder budget tegenwoordig een mogelijkheid. Een enorme aanrader om lekker lang van de buitenlucht te genieten, ook wanneer het ‘s avonds fris wordt. Een tuinhaard of duurzame heater kan er dan voor zorgen dat je tot laat in de avond aangenaam kunt genieten van jouw tuin. 

Renson

Heb je geen ruimte of geld voor een echte overkapping? Denk dan eens aan een organisch doek als zonwering. Dit geeft een speels karakter, en levert veel schaduw. Ook ideaal voor als je een balkon of dakterras hebt, maar wees dan wel erg voorzichtig met het ophangen ervan. Mocht je voor een organisch doek gaan, dan is het wel aan te raden deze op te bergen in de winter. Sommige synthetische materialen kunnen wel tegen o.a. koude en sneeuw, deze kun je het hele jaar laten hangen. Maar wel even schoonmaken in de lente!

Duurzaamheid blijft een thema

Duurzaamheid is overal in en om het huis een thema geworden waar je niet meer omheen kunt. Van zonnepanelen op het dak tot een warmtepomp in huis. Duurzaamheid zit ‘m niet alleen in deze grote aanpassingen, maar ook zeker in de kleine dingen. In de tuin zien we dit ook overal terug. Van verlichting op basis van zonne-energie tot een heater die duurzaam is. Maar ook de stenen inwisselen voor meer groen is een zeer duurzame keuze. Helaas zijn we namelijk in Nederland nogal aan het verstenen. Dit is niet goed voor de flora en fauna in ons land. Je ziet ook niet voor niets steeds meer gemeenten en andere instanties die het stimuleren om bomen en planten in de tuin te plaatsen. Daarom is duurzaamheid ook een thema geworden in de tuin waar we niet meer omheen kunnen. Let ook op het gebruik van de basismaterialen in je tuin. Zorg ervoor dat hout gecertificeerd is, en ga liever voor producten die van duurzame kwaliteit zijn en daarmee jarenlang meegaan, dan voor goedkoop en (waarschijnlijk) snel weer stuk.

MBI - De Steenmeesters

Kortom; de tuintrends voor komend jaar zijn er echt op gericht om de tuin om te toveren tot een plek waar je even heerlijk tot rust kan komen. Niet alleen in de zomer maar ook in het voor- en najaar. De tuin is een plek geworden wat integraal aansluit op het huis. Van een keuken in de tuin tot een overkapping, met fijn gezelschap en wat extra warmte kun je er eigenlijk het hele jaar rond van gaan genieten. De tuintrends zijn daarmee helemaal in lijn met de andere interieur trends; we leven niet meer in een showroom, maar maken van ons huis onze eigen happyplace om rust te vinden in de drukte van de maatschappij wat van vandaag de dag aan de orde is.

Reacties