Tips voor een goede nachtrust

Wanneer je slecht slaapt kan dit erg veel invloed hebben op je dagelijks leven. In deze blog geven we tips om je diepe slaap te verbeteren.

Wanneer je slecht slaapt kan dit erg veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je voelt je moe en futloos, concentreren is lastig en een snauw is sneller gegeven. Een nachtje goed slapen zou je goed doen, maar wat als dat niet lukt? In deze blog geven we tips om je diepe slaap te verbeteren.

Wat is een goede nachtrust

Natuurlijk ervaart iedereen zijn of haar nachtrust op een andere manier. We spreken van een goede nachtrust voor volwassenen als je tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. Voor ouderen boven de 65 jaar is 7 tot 8 uur voldoende. Uiteraard is niet alleen het aantal uur belangrijk, maar ook de kwaliteit van de slaap. Je wilt tenslotte ook ‘s ochtends uitgerust wakker worden. Een goede nachtrust kenmerkt zich door snel (binnen 30 minuten) in slaap vallen en niet te vaak ‘s nachts wakker worden. Per nacht ga je idealiter zo’n 5 slaapcycli door. Een cyclus bestaat uit de volgende fasen: inslaapfase, lichte slaap, matige slaap, diepe slaap en de REM-slaap.

5 tips voor een goede nachtrust

Sport niet in de avond

Wanneer je te kort voor het slapen sport, staat je lichaam in de actiestand. Voor het slapen wil je jouw lijf juist in ruststand brengen. Probeer daarom overdag of in de ochtend te sporten, zodat je de avond kunt gebruiken om je klaar te maken voor de nachtrust.

Neem een uur voor het slapen de tijd om te ontspannen

Heel de dag aanstaan en dan in bed gaan liggen met de verwachting dat je direct in slaap valt, valt vaak tegen. Je lichaam en geest hebben de tijd nodig om af te schakelen. Neem hier de tijd voor voordat je naar bed gaat. Neem een warm bad, doe ontspanningsoefeningen zoals een meditatie, of maak een korte avondwandeling. Probeer het uur voordat je naar bed gaat het licht van je TV, telefoon en laptop te vermijden.

Maak van je slaapkamer een oase van rust

Om goed te kunnen ontspannen is een fijne, rustige omgeving erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer een plek is waar jij tot rust komt. Het is fijn als je het licht al wat kunt dempen, het opgeruimd is en je een bed hebt dat de juiste ondersteuning biedt en waarin je lekker ligt. Niet meer tevreden over je bed? Overweeg dan eens om over te stappen naar een boxspring. Deze kun je helemaal persoonlijk samenstellen voor het juiste ligcomfort.

Houd je aan een vast slaapritme

Een vast slaapritme kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Houd hiervoor vaste tijden aan om naar bed te gaan en sta steeds rond dezelfde tijd op. Probeer ook een goed dag- en nachtritme aan te houden en dus niet (meer) overdag te slapen. Ook als je ‘s nachts slecht hebt geslapen is het goed om toch op het moment op te staan zoals je dat altijd doet. Uiteindelijk kom je hierdoor in een steeds beter slaapritme.

Praat over waar je mee zit

Slecht slapen kan enorm veel invloed hebben op hoe jij je voelt. Je kunt ook door stress of piekeren slecht slapen. Praten over waar je mee zit, of het nu over het slechte slapen gaat of als er een ander probleem speelt, kan ontzettend helpend zijn. Vind je het lastig om met iemand over je problemen te praten? Dan kan het ook helpen om voor jezelf op te schrijven waar je mee zit of met iemand te praten die verder van je af staat.