Foto: 2021/welke-matras-past-bij-jou.jpg

Welk matras past het beste bij jou?

Als je een matras gaat kopen, valt het enorme aanbod op. Waar moet je op letten als je een matras gaat kopen? In dit artikel vind je tips.

Guido van Loon

De ene matras of toch de andere? Wie het aanbod van matrassen bekijkt zal zien dat er onderling wezenlijke verschillen zijn in comfort, drukvermogen, gewicht, isolatie- en ventilatiemogelijkheden, duurzaamheid én prijs. Maar ook de afmeting is belangrijk. Kies je bijvoorbeeld een matras van 140 bij 200 of juist twee enkele matrassen? Laat je goed over de voor- en van dit soort keuzes voorlichten. Verder is het belangrijk dat er op de matras gemakkelijk van houding kan worden veranderd. Verder moeten we onze stabiliteit kunnen bewaren, in elke houding die we aannemen, om zo een ideale graad van ontspanning bereiken.

Hard of zacht matras

Een te zacht matras heeft als minpunt dat hier de zwaardere drukpunten van het lichaam diep wegzakken. Zo krijgt de matras niet de benodigde ondersteuning om tot een natuurlijke kromming van de rug te komen. Bij een matras dat te hard is, komen de zwaardere drukpunten van het lichaam juist 'op' het systeem te liggen. Hierdoor ontstaat een grote druk en heeft men onvoldoende ondersteuning. Onderzoek wijst uit dat de hardheid van de matras van invloed is op de kwaliteit van het slapen en op rugklachten.

Matrassoorten

Bij matrassen is er onderling wezenlijk verschil tussen gewicht, comfort, drukvermogen, isolatie- en ventilatiemogelijkheden, prijs én duurzaamheid. Ook binnen een soort matras zijn er nog vele varianten. Bij een matras is onderscheid in binnenvering (Bonell, pocket), schuimsoorten (latex, traagschuim, polyether) en matras met gel, water of lucht.

Proefliggen matras

Hoe weet je dat je lekker ligt op een matras? Proefliggen in de winkel is een veelgebruikte mogelijkheid. Een aantal slaapspecialisten heeft bovendien computergestuurde spierspanningsmeters. Zo kan hij de optimale drukverdeling op het matras meten. En behoort ook een geheel gepersonaliseerd slaapsysteem tot de mogelijkheden.

Matras afstemmen op bodem

Wil je een bedbodem met veel verstelmogelijkheden? Houd dan in de gaten dat de matras flexibel genoeg, zodat deze zich hieraan kan aanpassen. Stem ook de soort matras af op de bodem van je bed. Sommige matrassen zijn specifiek geschikt voor een schotel, spiraal- of juist lattenbodem.

Reacties