Foto: welke-matrasvulling-past-bij-jou

Welke matrasvulling past bij jou?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras, moet je op verschillende punten letten. Denk aan het formaat, de prijs en de hardheid.

Guido van Loon

Maar de matrasvulling is misschien wel het belangrijkste aspect. De vulling heeft invloed op de hardheid, veerkracht, ventilatie, het comfort en de mate van ondersteuning. Het is daarom belangrijk om je hier voor of tijdens het shoppen goed in te verdiepen. Welke matrasvulling sluit het beste aan op jouw wensen? Hieronder staan een paar populaire matrastypes op een rij.

Matras met veren

Niet de veren van een dier, maar een matras met metalen springveren. Een welbekende optie is een matras met pocketvering. Hierbij zijn de metalen veren stuk voor stuk ingepakt in een zakje van textiel en voorzien van een laag schuim erbovenop. Bij bonellvering zijn alle metalen veren met elkaar verbonden en vormen ze dus een geheel. Het voordeel van de losse pocketveren is dat iedere veer zich goed kan aanpassen naar jouw lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat de variant met pocketvering regelmatig uit de test komt als het beste matras.

Matras van schuim

Er zijn daarnaast veel matrassoorten verkrijgbaar van schuim. Vaak gaat het om een PU schuim (polyurethaanschuim). Binnen deze categorie zijn er nog verschillende mogelijkheden. Wanneer het schuim een hoge dichtheid en veerkracht heeft, wordt het ook wel koudschuim of een HR (high resilience) matras genoemd. Een koudschuim matras kan vocht goed absorberen en heeft vaak een lange levensduur. Een matras van traagschuim is een andere optie. Dit staat ook bekend als memory foam. Als je jouw hand in dit matras drukt, blijft de afdruk nog lang zichtbaar. Het schuim past zich dus helemaal aan op jouw lichaam en heeft meer tijd nodig om weer in de oorspronkelijke vorm terug te komen. Veel mensen ervaren dit als een comfortabel matras, hoewel de wensen en voorkeuren erg kunnen verschillen per persoon. Onze tip is om een aantal reviews door te lezen, (online) persoonlijk advies te vragen van een specialist en om een aantal soorten matrassen te testen.

Latex matras

Een latex matras kan zowel synthetische als natuurlijke latex bevatten. Het materiaal is erg soepel en biedt daarmee goede ondersteuning. De matrasvulling is anti-allergeen en hygiënisch. Helaas kan het daarentegen minder goed ventileren dan de eerder benoemde matrassoorten.

Hybride matras

In veel gevallen bestaat de vulling van een matras uit diverse materialen. Je zou deze types dan ook een hybride matras kunnen noemen. Door de mix kun je genieten van de voordelen van verschillende materialen in één matras.

Reacties