Foto: Werking-SleepRadar

Paul van Cadsand verkoopt... nachtrust

Bij een matras denkt menigeen niet direct aan high tech. Eerder aan een samenstelling van schuim, veren, bekleding en wat je nog meer vindt in een matras.

De bakermat van nieuwe vindingen zijn niet zelden verbazing en verwondering over bestaande situaties. En die verbazing en verwondering nodigt soms uit om out of the box te gaan denken richting oplossing. De vraag waarom gaat het zoals het gaat? is wat dat betreft de grote aanjager. En zo verbaasde matrassenspecialist Paul van Cadsand zich enkele jaren geleden over het volgende.

Paul: “Alles om ons heen wordt slimmer en slimmer. Je koelkast wordt slimmer, je auto, je telefoon, je wasmachine tot aan de kattenluikjes aan toe. En uitgerekend het ding dat we het meest gebruiken, namelijk 30 procent van ons leven, wordt niet slimmer; je matras. Dat is nog zo ouderwets als het maar zijn kan. Daar besloot ik wat aan te doen. Medio 2011-2012 begon ik al te mijmeren over ‘iets’ dat uiteindelijk de Sleepradar zou gaan worden; een strip met sensoren en wat elektronica dat zich in de bovenste laag van je matras bevind. Dit slimme detectiesysteem registreert hartslag, ademhaling slaapfases, temperatuur en bewegingen tijdens je slaap gedurende de hele nacht. Vervolgens analyseert de Sleepradar al deze gegevens om tenslotte via een app op je smartphone met tips te komen hoe je je slaapcomfort kan verbeteren. Want stel nou dat tijdens je slaap je lichaamstemperatuur te hoog is. Dat beïnvloed je slaapcomfort. Dan kunnen de tips zijn; verwarming lager of meer ventilatie. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Sleepradar die naast de bestaande metingen ook de vochtmeting, gewicht en longfuncties gaat meten. Met bijvoorbeeld metingen van de longfunctie kan je slaapacneu en snurken detecteren, wat weer te maken heeft met de snelheid van de luchttoevoer van iemand tijdens de slaap. Als iemand zijn adem stokt, detecteert de Sleepradar dat en geeft via de app de tip dat de slaper kans maakt op slaapacneu en bijvoorbeeld even langs de dokter moet gaan. Dus we kunnen heel nauwkeurig de biomedische gegevens meten om erachter te komen waar nu precies de slaapproblemen zitten. Vaak kopen de mensen die slecht slapen domweg een nieuwe matras en denken dan van de problemen af te zijn. Blijven die problemen echter bestaan, dan krijgt dat nieuwe matras de schuld. Terwijl dat matras niet de oorzaak van de problemen was en dus ook nooit de oplossing kan zijn. Want het lag bijvoorbeeld aan de partner die constant snurkt. Daarom verkoop ik geen matrassen, maar –met de Sleepradar- goede nachtrust.”

Na 22 jaar matrassen- en beddenverkoop besloot Paul in 2016 voor zichzelf te beginnen met Van Cadsandbeds. Core business; verkoop en verdere ontwikkeling van de Sleepradar
Paul: “Voor de ontwikkeling van die eerste Sleepradar zocht ik contact met diverse kennisinstituten in binnen- en buitenland. Die contacten zijn inmiddels uitgebreid met onder andere de Hogeschool Zeeland waar studenten mij helpen met het onderzoek voor de nieuwe Sleepradar. De nieuwe Sleepradar verschilt op een aantal punten van de oude. Allereerst wordt deze versie onder het bed geplaatst en niet meer in de bovenste lagen van de matras zelf. Dwars door matras en bedconstructie kan hij de metingen verrichten op degene die slaapt. Dat maakt hem matras onafhankelijk, waardoor die ook geschikt wordt voor gebruik in zieken- en verzorgingstehuizen. Als ondernemer wil ik natuurlijk ook die markt bereiken, maar het punt is alleen dat je niet één op één een consumentenproduct in kan zetten in de medische wereld. Dat is de reden waarom ik –naast de kennisinstituten- ook samenwerk met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van medische apparatuur. Zij hebben alle kennis omtrent de eisen waaraan een toestel voor gebruik in de zorg moet voldoen. Zij kennen de voorschriften, de protocollen en de keuringseisen.”

Out of the box-denken

Van Cadsand heeft overigens enorm goede ervaringen met de onderzoeksinstituten waaronder hogescholen zoals Hogeschool Zeeland, waar de studenten hem bijstaan met onderzoeken voor de nieuwe Sleepradar.
Paul: “Als het te maken heeft met technologie, worden de studenten al snel heel enthousiast. En omdat de nieuwe Sleepradar werkt met slimme radartechnologie, spreekt dat tot hun verbeelding. Ik heb gemerkt dat er onder studenten een enorme passie en nieuwsgierigheid is naar slimme technologie. En door ze te stimuleren out of the box te denken –elektronica inzetten voor slaapcomfort in plaats van onderzoek naar de zoveelste nieuwe matrasvulling- komen ze ook met ideeën en oplossingen waarvan ik zeg ‘Hé, zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht.’ Op studenten zit namelijk geen rem qua dromen, waardoor uit die hoek soms hele gave initiatieven komen. Dat is het leuke en inspirerende van het werken met studenten.”

Graafmachines

De ontwikkeling van deze tweede Sleepradar gaat aanzienlijk sneller dan de eerste versie. Niet alleen omdat Van Cadsand zich nu full time met het product kan bezighouden, maar ook omdat hij inmiddels de weg in onderzoeksland kent als zijn broekzak. Inmiddels heeft hij 27 verkooppunten van de Sleepradar in Nederland en België. Blijft de vraag waar Van Callands gedrevenheid voor het maken van nieuwe dingen vandaan komt.

Paul: “Ik kom uit een familie van werktuigbouwers. En eigenlijk zit het in ons DNA om altijd proberen dingen voor elkaar te krijgen. Mijn vader bijvoorbeeld heeft een revolutionair snelwisselsysteem ontwikkeld voor de graafmachinewereld. Als een graafmachine op een locatie zand en daarna steen moet afgraven, dan moet je die graafbak verwisselen. Vroeger was dat ontzettend onhandig en zwaar met slagpennen die je eruit moest slaan en zware mechaniek dat je opzij moest schuiven. Mijn vader heeft het voor elkaar gekregen om een systeem op te zetten waardoor je met één druk op de knop die bakken kon wisselen. Dus dat uitvinden en de nieuwsgierigheid naar technologie zit een beetje in ons familie DNA. Als iemand komt met een nieuw apparaat, zijn wij de eersten die het uit elkaar willen halen, simpelweg om de bestuderen hoe het werkt. Een soort technische nieuwsgierigheid als familie-DNA.”

Bron: Vakbladslapen

Reacties