Foto: Matrassen

Let op deze elementen bij het kopen van een nieuw matras

Voldoende en een goede nachtrust is essentieel om overdag te kunnen presteren.

Theo Vliegop 24 Mei 2024

Een gevoel van stress, veel licht in de ruimte en geluid van buitenaf kunnen je nachtrust negatief beïnvloeden. Datzelfde geldt voor matrassen en bijvoorbeeld hoofdkussens, die niet passen bij jouw slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Een kussen kan veel te hard zijn, een matras kan niet de juiste ondersteuning bieden aan je lichaam, enzovoorts. Waarop moet je letten, wanneer je een nieuw matras bestelt? In dit artikel zetten we een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje.


Bepaal de gewenste maat en je budget

Start met het bepalen van het gewenste formaat van het matras, wat vaak afhankelijk is van je boxspring of ledikant. Je kunt kiezen voor twee losse, eenpersoons matrassen. Dat is aan te raden, wanneer je partner een andere slaaphouding of bijvoorbeeld gewicht heeft. In andere gevallen zou je een tweepersoonsmatras kunnen overwegen. Het voordeel daarvan is dat je geen geul hebt tussen beide losse matrassen.

Bepaal daarnaast alvast wat je budget is voor het matras. Relatief goedkope matrassen hebben een prijs tot zo’n 300 euro. Daar waar je voor een kwalitatief goed Pullman matras van Nederlandse makelij al snel 750 tot 1.000 euro betaald. Investeren in een goed matras komt je nachtrust ten goede!


Verschillende vullingen van een matras

Kijk vervolgens naar de vulling van het matras. Een matras kan gemaakt zijn van één laag, maar ook uit meerdere lagen van verschillende materialen bestaan. Vaak wordt gekozen voor pocketveren en schuim, waarbij schuim in verschillende varianten kan worden opgesplitst. Kies bijvoorbeeld tussen polyurethaan en latex, waarbij je polyurethaan weer kunt splitsen in traag- en koudschuim. Het gebruik van traagschuim wordt aangeraden wanneer je regelmatig last hebt van rugklachten.

Laat je adviseren over de verschillen tussen deze materialen. Waar de ene stof zorgt voor een koel matras, houdt een ander materiaal de warmte juist vast.


Laat materiaal aansluiten bij slaaphouding

Het materiaal dat het meest geschikt is voor jouw matras is onder meer afhankelijk van je slaaphouding. Iemand die voornamelijk op de buik slaapt heeft baat bij een wat zachter matras, daar waar een rugslaper vaak voor een harder matras kiest. Waar de ene slaper een goede ondersteuning van de rug wenst, vindt een andere slaper het prettig om wat dieper in het matras weg te zakken. Het matras mag in dit geval wat zachter zijn. Heb jij al een beeld bij je ideale matras?

Reacties