Foto: pexels-________________-____________-10012219

Hoe kies je het beste matras?

Een goed matras zorgt ervoor dat je lekker slaapt en ’s ochtends uitgerust en energiek wakker wordt.

14 Oktober 2022

Tijdens onze slaap herstellen we namelijk van de fysieke en mentale inspanningen van de dag. Een matras is daardoor één van de belangrijkste aankopen die je doet en bovendien ook een hele persoonlijke keuze. Maar hoe weet je nu met het grote aanbod matrassen welke het beste is voor jou?

  Soorten matrassen

Een goed startpunt bij het kopen van een nieuw matras, is te weten welke soorten er zijn. Met het soort matras wordt er altijd gekeken naar het materiaal van de vulling. De meest gebruikte materialen zijn koudschuim, traagschuim en pocketvering, of een combinatie van deze vullingen.

  Koudschuim matras

Een koudschuim matras is gemaakt van polyurethaan schuim en heeft een open celstructuur. Hierdoor veert het schuim na gebruik snel terug naar de oorspronkelijke vorm. De open structuur zorgt daarnaast voor een goede ventilatie en regulering van de lichaamstemperatuur. Dit maakt een koudschuim matras een goede keuze voor mensen die het tijdens het slapen snel warm hebben.

  Traagschuim of Tempur matras

Een Tempur matras, ook wel traagschuim matras genoemd, is gemaakt van elastisch polyurethaanschuim met een dichte celstructuur. Door het elastische karakter vormt dit type matras zich naar je lichaamscontouren, zodat je lichaamsgewicht gelijkmatig wordt verdeeld. De dichte celstructuur zorgt dat de warmte goed wordt vastgehouden. Voor slapers die het snel koud hebben is traagschuim daardoor een geschikt matras.

  Pocketvering matras

De kern van dit type matras bestaat uit kleine stalen veertjes die in zacht materiaal zijn verpakt en los van elkaar bewegen. Hierdoor bestaat een pocketvering vaak uit meerdere comfortzones, wat zorgt voor een goede ondersteuning van het gehele lichaam. De open structuur van de kern van de matrasveren heeft een hoog ventilerend en vochtregulerend vermogen, wat een pocketvering ideaal maakt als je het snel warm hebt.

  Beste matras per slaappositie

Met de slaappositie wordt de houding bedoeld die je tijdens je slaap bij voorkeur aanneemt. Het bepaalt in grote mate of een stevig of juist soepeler matras het meest geschikt is voor je. Volgens de website Slaapwijsheid zijn er drie slaaphoudingen te onderscheiden. Meestal heb je een sterke voorkeur voor één bepaalde positie, maar gedurende de nacht wisselen de meeste mensen (ongemerkt) van houding. Je kunt er van uit gaan dat de houding waarin je in de ochtend wakker wordt, je voorkeurshouding is.

- Rugliggers: bij rugslapers liggen de wervels in een neutrale S-curve, waarbij de meeste druk op de lage rug ligt. Voor dit type slaper is een medium matras het beste. Het zorgt dat de natuurlijke kromming in de rug behouden blijft en het bovenlichaam niet teveel wegzakt.

- Buikslapers: slaap je op je buik, dan liggen je nek en nekwervels niet in een rechte lijn met je rug. Dit geeft druk op de hoge- en lage rug. Deze punten worden het beste ondersteund op een stevig of medium matras. Een traagschuim of pocketvering matras zijn hiervoor erg geschikt.

- Zijslapers: bij zijslapers ligt de meeste druk op de uitstekende delen van de schouders en heupen. In een medium tot soepel matras kunnen deze delen wegzakken en blijft wervelkolom van het staartbeen tot aan de nek zo recht mogelijk. Zijslapers verkiezen een vulling van traagschuim of pocketvering daarom vaak boven een koudschuimmatras.

  Postuur, lichaamsgewicht en de stevigheid van het matras

Ook je postuur en lichaamsgewicht spelen een rol bij het kiezen van een goed matras. Een zwaarder iemand zal immers sneller wegzakken in een matras dan iemand die lichter van gewicht is. In zijn algemeenheid geldt dat hoe lichter je lichaamsgewicht is hoe zachter het matras mag zijn. Zo voorkom je overmatig wegzakken in het matras en blijft je wervelkolom zo recht mogelijk.

  Tips en waar je verder op moet letten bij het kiezen van een matras

- Hebben jij en je partner een andere voorkeur voor matras? Kies dan twee losse eenpersoons matrassen. De spleet tussen de twee matrassen kun je met een matraswig of een topdekmatras eenvoudig afdekken.

- Een matras is een goede investering in je nachtrust en gezondheid, waar je lang plezier van wil hebben. Door een molton en matrasbeschermer aan te schaffen verleng je niet alleen de levensduur van je nieuwe matras, maar voorkom je ook slijtage en vochtplekken. Je zorgt er bovendien mee dat huisstofmijt moeilijker in je matras binnendringt.

Reacties