Foto: Zo-richt-je-je-slaapkamer-in-zodat-je-het-beste-slaapt

Zo richt je je slaapkamer in zodat je het beste slaapt

Goede slaap is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je tijdens de nacht tot rust komt, zowel lichamelijk als geestelijk.

Guido van Loon

Daardoor ben je in staat de volgende dag weer goed te presteren. Helaas slaapt ongeveer een kwart van de Nederlanders slecht. Als je regelmatig slecht slaapt dan heb je moeite met concentreren, ben je prikkelbaarder en bovendien heb je een verhoogd risico op allerlei ziektes waaronder depressie en diabetes. Gelukkig zijn er dingen in je slaapkamer toe te passen zodat je beter in slaapt valt en de kwaliteit van je slaap beter wordt. En dat zijn er misschien wel meer dan je had gedacht. Veel zaken spelen een rol in jouw slaapkwaliteit. Als je de slaapkamer zo inricht met goede slaap in gedachten, dan kun je de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren.

Beste bed en matras

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk het bed. Dat is waar je de hele nacht op doorbrengt. Het matras moet zorgen voor voldoende ondersteuning zodat jouw lichaam gedurende de nacht in de juiste houding ligt. Het ideale matras is voor iedereen anders. Je kunt tegenwoordig gelukkig kiezen voor een matras dat je zelf kunt aanpassen. Bijvoorbeeld bij MorningstarSleeps bedden, matrassen en toppers kun je terecht voor alles wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Niet alleen een aanpasbaar matras, maar ook het beste bed met de juiste bodem zodat je matras ook de juiste ondergrond heeft.

Rustige uitstraling

Je slaapkamer moet rust uitstralen. Je moet je er comfortabel voelen zodat je, zodra je je bed induikt, niet wordt afgeleid door allerlei toeters en bellen. Hoe die rustige slaapkamer eruit ziet is natuurlijk voor iedereen anders. Kies bijvoorbeeld voor een luxe, warme hotelkamer sfeer. Zorg ervoor dat je slaap altijd netjes is opgeruimd en laat bijvoorbeeld geen kleding slingeren. Als je klaar bent om naar bed te gaan dan moet het uitnodigend zijn om je slaapkamer binnen te stappen. Verschoon regelmatig je beddengoed, want niets is zo lekker als in een fris opgemaakt bed te stappen.

Voldoende frisse lucht

Een goede luchtkwaliteit in je slaapkamer is belangrijk. Je wilt niet dat de ruimte te vochtig of te droog is. Bovendien is frisse buitenlucht goed voor je gezondheid en daarmee ook voor je slaap. Houd je slaapkamer lekker fris door overdag een raam open te laten. Ook tijdens het slapen kun je het beste een raampje open laten voor een goede ventilatie. Is de luchtkwaliteit in je slaapkamer niet goed te controleren? Kies dan voor een luchtreinigingsapparaat die het werk voor je doet.

Stilte

Het is prettig wanneer een slaapkamer zoveel mogelijk vrij is van geluid. Helaas kun je daar natuurlijk niet altijd iets tegen doen. De buren geven wel eens een feestje of je hebt een snurkende partner waar je naast moet liggen. Probeer de slaapkamer zoveel mogelijk vrij te houden van geluid bijvoorbeeld door het plaatsen van geluidswerende gordijnen en een vliegenhor. Zo houd je vervelende zoemende muggen ook buiten de deur. Heb je snel last van omgevingsgeluid en val je daardoor niet in slaap? Dan kun je kiezen voor het dragen van (op maat gemaakte) oordoppen. Ook het gebruik van een white noise apparaat is een mogelijkheid. Hierdoor hoor je constant een ruisend geluid op dezelfde toon waardoor andere geluiden op de achtergrond verdwijnen of zelfs helemaal niet meer hoorbaar zijn.

De ideale temperatuur

Je kent het wel: je ligt te woelen in je bed omdat je het continue te warm hebt. Of je kruipt dicht onder de dekens omdat het juist veel te koud is. Hierdoor val je minder goed in slaap en word je bovendien ook vaker wakker. Een goede temperatuur is dus belangrijk voor de kwaliteit van je slaap. Pas het dekbed aan, aan de seizoenen. Ook zijn er matrassen zoals het Morningstar Stellar matras met een temperatuur regulerende werking. De beste temperatuur om bij te slapen is ongeveer 18 graden.

Geen schermen

Schermen zijn een no-go in de slaapkamer. Het blauwe licht dat van je schermen komt zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt geremd, waardoor je minder goed in slaap valt. Het is dus ook zeker af te raden om je smartphone of laptop mee te nemen in bed. Kies er daarom ook voor om in ieder geval geen televisie in je slaapkamer op te hangen of te plaatsen. Anders wordt het wel heel makkelijk om ‘s avonds in bed nog even een serie te kijken voor het slapen gaan. Geef jezelf die kans niet en houd schermen uit je slaapkamer.

Reacties