Foto: 2021/slaapkamer-inrichten-tips.jpg

Hoe maak je een comfortabele plek van de slaapkamer?

Goed slapen is belangrijk! Zo draagt je slaap bij aan je gezondheid en energie. Om beter te kunnen slapen, is goede inrichting van de slaapkamer essentieel.

Guido van Loon

Verschillende factoren dragen hieraan bij: mogelijk zijn er zelfs verbeteringen waar je nog niet eerder van hebt gehoord! We delen ze met je in deze blog.

Juiste matras voor ideale nachtrust

Je bed speelt natuurlijk de grootste rol bij het verbeteren van je nachtrust. Vaak kiezen we echter voor een matras dat niet per se de beste keuze vormt. Je kiest het beste matras door te luisteren naar de wensen van je lichaam. Dit kan voor iedereen verschillen! Zoek daarom uit welke soorten matrassen er zijn en maak op basis hiervan je keuze. Heb je bijvoorbeeld al eens van een koudschuim matras gehoord? Hiermee kies je voor goede ondersteuning en voorkom je kuilvorming. Ook een traagschuim matras is een geliefde keuze vanwege de verhoging van het slaapcomfort, waarbij je gaat voor een drukverlagend matras dat zorgt voor een goede doorbloeding. Ga op die manier na wat voor jou belangrijk is: zo kom je tot je perfecte matras.

Rustgevende inrichting van de slaapkamer

Wist je dat de styling van je slaapkamer kan bijdragen aan een betere slaap? Als je namelijk in een opgeruimde slaapkamer in bed kruipt, kom je beter tot rust. Voorkom daarom dat de kamer rommelig is: stapels met kleding kun je maar beter wegstoppen achter de kastdeur, om maar wat te noemen. Kies verder voor rustgevend kleurgebruik in de kamer, met tinten zoals grijs, beige of groen. Plaats niet te veel decoratie in de slaapkamer: je kunt de inrichting het best minimalistisch houden.

Goede verduistering voor de ramen

Het kan zo zijn dat je ’s avonds moeilijk kunt inslapen of ’s ochtends vroeg wakker wordt vanwege slechte verduistering voor de ramen. Zorg dat de gordijnen echt volledig afsluitend zijn: zo is het altijd donker in de slaapkamer. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor jaloezieën voor de ramen in plaats van stoffen gordijnen – of combineer beide opties.

Temperatuur in de slaapkamer

De temperatuur in de slaapkamer is ook belangrijk! Het is namelijk niet voor niets het geval dat we ’s zomers moeilijker in slaap komen vanwege de hitte. Een te koude slaapkamer is echter ook niet goed voor de nachtrust. De ideale temperatuur voor de slaapkamer ligt zo rond de 18 graden Celsius. Probeer dit daarom aan te houden!

Juiste verlichting voor het slapengaan

Als je vlak voor het slapengaan nog in een heel lichte ruimte bent, blijven je hersenen actiever dan wanneer je in een donkere ruimte bent. Je kunt de verlichting in de slaapkamer daarom het best wat dimmen voordat je in bed stapt. Ga verder voor geelkleurige verlichting, in plaats van fel en wit licht. Zo helpen alle beetjes mee om je nachtrust te optimaliseren!

Reacties