Herintroductie van stromatras

Stro gebruiken voor een matras, is dat niet hopeloos ouderwets?

03 Januari 2019

Nee, zegt matrassenfabrikant RHF uit Den Haag. Stro blijkt een prima materiaal als kern voor een moderne matras. Het stro ligt letterlijk ingebed in diverse lagen schuim en zorgt voor een uitstekend microklimaat binnen de matras waardoor je comfortabel slaapt.

Met Kerst wordt het verhaal weer verteld: kindeke Jezus lag op een bedje van stro. Het verwijst naar Jozef en Maria die moesten overnachten in een stal en het pasgeboren kind in een kribbe met stro legden. Tot het begin van de vorige eeuw sliepen onze voorouders op matrassen van stro, maar die zijn onvergelijkbaar met de nu geïntroduceerde 'stromatras' van de Haagse matrassenfabrikant Royal Health Foam (RHF).

De moderne stromatras heeft een kern van stro, bestaande uit gedroogde stelen van rogge. Het volledig gereinigde stro wordt samengedrukt tot een soort mat, maar de stelen blijven grotendeels intact en behouden zo hun ventilerend vermogen. Onder deze stro-mat ligt een laag van 5 cm koudschuim en er bovenop een laag van 9 cm traagschuim. De bovenste laag zorgt voor een lekkere lighouding, de onderste laag geeft een zekere tegendruk waardoor je recht blijft liggen.

De tussenlaag, het 'bedje van stro', zorgt er voor dat het niet te warm en niet te koud wordt in bed omdat het stro vocht kan opnemen, maar het ook weer makkelijk afgeeft. Het resultaat is een optimale temperatuur- en vochtregulering. Daarnaast werkt het ook psychologisch; hoe lekker voelt om te weten dat je slaapt als een kind in het hooi?

De stromatras is verkrijgbaar in diverse maten. Meer weten? Kijk op: www.healthfoam.com

Reacties