Foto: teak-meubels

Meubels van teak: één van de woontrends van dit jaar

Teakhouten meubelen zijn al een tijdje in opkomst, maar ze lijken dit jaar definitief door te breken.

Toen teak meubels net kwamen opzetten, hadden ze een een compleet andere uitstraling. Deze meubels werden toen vaak gemaakt van donker teakhout en hadden een strakke uitstraling. Dat is vandaag de dag wel anders! Steeds meer zie je tafels, salontafels, kasten of tuinmeubels van blank teak. Dat verklaart (mede) de opkomst van teak meubels. Meubels van teak staan in ieder geval bekend om hun authentieke uitstraling.

Wat is teak eigenlijk?

Teak is een houtsoort dat komt van de teakboom. Deze boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië. Tussen de nerven in het teakhout zit een grote hoeveelheid hars, kalk en olie. Dit maakt dat teak minder snel uitdroogt dan andere houtsoorten en (redelijk) waterafstotend is. Het maakt dat meubelen van teak erg sterk zijn.

Teak: niet al te dure houtsoort

Teak meubels hebben verder als voordeel dat ze vaak gunstig geprijsd zijn. Zo zijn ze vaak goedkoper dan meubelen van eikenhout. Dit komt omdat de productiekosten voor de teakhouten meubels lager ligt.

Onderhoud van teak meubels

Belangrijk om te bepalen bij het onderhoud van je teakhouten meubels is of je de originele kleur wilt behouden of dat je wilt dat je meubel 'vergrijst'. Na verloop van tijd wordt teakhout namelijk grijs. Je kunt de natuur zijn gang laten gaan, het vergrijzen van je meubels tegengaan of het juist versnellen. Wil je de originele kleur behouden, dan moet je het hout elke zes maanden bewerken met een teakhout-beschermer. Wil je het vergrijzingsproces versnellen, dan kun je een speciaal vergrijzingsmiddel gebruiken. Doe je helemaal niet, dan zal het verkleuringsproces een aantal jaren in beslag nemen, afhankelijk of het om binnenmeubels of tuinmeubels gaat.

Reacties