Foto: Teakhouten-tafel

De charme van teakhouten meubelen

Teak is zonder meer een van de meest smaakvolle houtsoorten die er zijn.

Het oliehoudende hardhout wordt eigenlijk door inwerking van het licht en het gebruik in de loop der jaren alleen maar mooier. Het is dan ook niet voor niets dat voormalige koloniale handelspanden in Indonesië tegenwoordig veelal opgekocht worden door meubelmakers voor de aanwezige teakhouten betimmeringen. Gerecyclede teak is te herkennen aan de diepe roodbruine of goudgele kleur. Puur ter inspiratie kan je eens kijken voor een teak interieur bij Oostersemeubelen. Je kan het zo gek niet opnoemen of Oostersemeubelen heeft het. Daarnaast worden hun producten nog op ambachtelijke wijze verwaardigd in hun eigen werkplaatsen in Indonesië.

Stukje productinformatie: rode en gele of lichtbruine teak zijn geen verschillende soorten hout. Beide houtsoorten komen van dezelfde boom. Het rode is de kern van de stam en de lichtere tinten komen van het zogenaamde 'spinthout', het gedeelte tussen het harde midden en de schors. Origineel teakhout is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en heeft een fijne houtstructuur. De houtvezel van Zuid-Amerikaans of Afrikaanse teak is grover en daardoor van een lagere duurzaamheidsklasse.

Teakhout voor binnen en buiten

Door zijn vettige structuur is teakhout voor vrijwel elke toepassing geschikt. Naast de meubels wordt teakhout veel gebruikt in de nautische industrie voor scheepsdekken, betimmeringen en in de chemie. Teakhout heeft namelijk een hogere resistentie tegen zuren dan roestvrij staal. In het kort zijn de voordelen van teakhout:
• geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis;
• het is makkelijk te bewerken;
• vanwege het in het hout aanwezige vet ondervindt het weinig werking;
• het is duurzaam, gelet op de recyclemogelijkheden en de industriële houtplantages;
• teakhout is uitzonderlijk sterk en hard, teakhouten meubels verslijt je nooit.

Te combineren met vele materialen

De eerste teakmeubelen vonden zijn weg naar Nederland in de 17e eeuw en zijn sinds die tijd niet meer weg te denken uit ons interieur. De charme van teakhouten meubelen is door geen enkele andere houtsoort te evenaren, of het nu gaat om klassieke koloniale stukken, tuinsets of de grillig gevormde boomstamtafels. Teak laat zich daarnaast prima combineren met roestvrij staal, aluminium en glas.

Reacties
Anderen bekeken ook