Foto: 249525

Duurzame tafellijn: Roderick Vos voor Linteloo

De serie tafels van Roderick Vos voor Linteloo heet Kireio en The Sicilian.

De serie tafels van Roderick Vos voor Linteloo heet Kireio en The Sicilian.

De naam “Kireio”, Japans voor schoon’ en ‘mooi’, is afgeleid van het milieuvriendelijke materiaal dat Vos voor zijn ontwerp heeft gekozen: bamboe.. Daaruit worden, via een industrieel procedé de blokken geperst die de basis vormen voor deze inspirerende tafels. De bamboestam wordt in lengterichting in strips gezaagd. De buitenste groene schil van de bamboe wordt verwijderd, op een speciale schaafbank. Eventueel kunnen ze gekookt (gestoomd) worden, waardoor de suikers verbranden en het materiaal een caramel-bruine kleur verkrijgt. Na droging worden de strips nogmaals geschaafd.

Bamboe plaatmateriaal

Bamboe biedt een zinvol alternatief: geen boom, maar een "grassoort" dat verhout en razendsnel groeit. In het groeiseizoen behaalt de 'power' plant 30 cm tot 50 cm per dag. Wereldwijd bestaan er meer dan 1300 bamboesoorten: de "reuzenbamboe" echter kan men alleen vinden in (sub-) tropische klimaatzones.Het belangrijkste bamboereservoir bevindt zich in China. Hier groeit de Phyllostachys pubescens: een soort die reeds eeuwenlang benut wordt als voedselbron en als "alternatief hout" voor talloze ambachtelijke toepassingen. Deze bamboe soort groeit in uitgestrekte oerbossen, maar ook op door boeren beheerde plantages. Op deze beheerde plantages kan jaarlijks ongeveer 30% van het aantal bamboestammen worden gekapt zonder dat het bosbestand in omvang gereduceerd wordt.

Oosters tintje

Door het verlijmen en frezen van geperste blokken Bamboe is een salontafel serie ontstaan met een schitterende uitstraling. Door de subtiele afronding van de tafel zijn de vezelstructuren aan alle zijden op fascinerende wijze zichtbaar. De afwerking met natuurlijke olie geeft de tafels een ‘vintage’ karakter, met een toepasselijke knipoog naar de lage Oosterse salontafels.

Vos over ‘Kireio’

Het ontwerp van Kireio komt voort uit het prachtige bamboe material, dat zich laat verwerken tot een homogene samengeperste basis vorm die heel natuurlijk oogt.
De boeiende basisstructuren en vormen van de natuur zijn, voor mij persoonlijk, vaak heel verrassend..” Kireio staat voor ‘eenvoud en schoonheid’.

Familie tafel

Wie de naam “The Sicilian” hoort, denkt aan grote Italiaanse families. Die vinden ruim plaats aan dit nieuwe tafelontwerp van Roderick Vos, verkrijgbaar tot een lengte van maar liefst 380 cm! Op het onverwoestbare stalen onderstel rust een blad van duurzaam bamboe: een lichtgewicht maar oersterk en milieuvriendelijk materiaal.

Reacties