Thuiswerkplek verduurzamen? Lees deze handige tips!

Thuiswerken geeft je niet meer flexibiliteit en bespaart je veel reistijd, maar heeft ook tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid.

Guido van Loon 17 Februari 2022

Thuiswerkers hebben al een voordeel omdat ze doorgaans een kleinere ecologische voetafdruk hebben dan mensen die op een kantoor werken. Maar er zijn nog meer manieren mogelijk om je werkplek thuis te verduurzamen. Lees verder voor een paar handige tips!

Kies voor milieuvriendelijke kantoorbenodigdheden

Dagelijks gebruiken veel werknemers veel papierafval. Houd daarom rekening met de producten die je gebruikt tijdens het werken. Schakel indien mogelijk over op milieuvriendelijke kantoorbenodigdheden die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan gerecycled
papier, herbruikbare koffiebekers en gebruik zo min mogelijk plastic. Het beperken van het afval dat je produceert resulteert ook in minder afvalverwerkingskosten. Een erkend afvalverwerkingsbedrijf als Milieu Service Nederland inschakelen kost minder wanneer je afval bij de bron scheidt. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom om te laten verwerken.

Zet je verwarming een aantal graden lager

De verwarming in je huis is een grote kostenpost. Vaak raak je langzaam comfortabel met een warme temperatuur in je woning. Zeker als je thuis aan je bureau werkt en veel zit, zul je merken dat je het sneller koud krijgt. Een eenvoudige manier om je thuiswerkplek te verduurzamen, is door je
verwarming een aantal graden lager te zetten. Het lijkt misschien niet veel, maar je thermostaat 2 graden lager dan normaal zetten, kan een drastisch verschil maken. Trek een extra laag aan, zoals een trui, en je zult merken dat je alsnog comfortabel kunt werken. Je zult merken dat je nog productiever kunt werken in een iets frissere ruimte!

Scheid al je afval zo goed mogelijk

Als thuiswerkplek produceer je niet zoveel afvalstromen als een kantoorpand, maar je hebt alsnog te maken met een enige hoeveelheid afval. Wil je je werkplek verduurzamen, dan is het belangrijk om het afval goed te scheiden. Dit kun je eenvoudig doen door verschillende afvalbakken te gebruiken voor glas, gft, rest en plastic afval. Restafval is een van de meest vervuilende afvalstromen, omdat dit verbrand moet worden. De rest van de stromen kan gerecycled worden, zolang mensen helpen om het afval gescheiden in te zamelen. Zet altijd je apparaten uit of op stand-byApparaten, zoals de laptop, pc of andere schermen blijven vaak aan staan zonder dat ze gebruikt worden. Verlaat je de kamer, zorg er dan voor dat je altijd de lichten uitdoet en na een werkdag de computer of pc afsluit. Zit je werkdag erop? Trek dan ook alle stekkers uit de stopcontacten. Verder hebben veel moderne apparaten tegenwoordig een handige milieubesparende stand. Een minder fel scherm is bovendien een stuk beter voor je ogen!

Gebruik natuurlijk licht

Een van de gemakkelijkste manieren om een duurzame thuiswerkplek te hebben, is door natuurlijk licht te gebruiken. Daglicht minimaliseert de hoeveelheid kunstlicht die dagelijks verbruikt en zal veel elektriciteitskosten besparen. Probeer indien mogelijk je lampen elke dag zo lang mogelijk uit te houden en gebruik het natuurlijke licht van buiten. Daarnaast kun je ook energie besparen door al je lampen met LED-lampen.

Reacties