Foto: langer_thuis

5 Tips zodat je zolang mogelijk thuis kunt blijven wonen

Met de juiste aanpassingen is het gelukkig mogelijk om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. In dit artikel delen we vijf tips om dit te realiseren.

Henny 10 Juli 2024

Het is de wens van veel mensen om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen, ook als ze ouder worden. Je huis biedt comfort, herinneringen en een vertrouwde omgeving.

1. Maak je huis veilig en toegankelijk

Een van de belangrijkste stappen om langer thuis te blijven wonen, is het aanpassen van je huis zodat het veilig en toegankelijk is. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Zo kun je handgrepen en leuningen installeren waar nodig. Plaats handgrepen in de badkamer en leuningen langs trappen om extra steun te bieden. Een ander belangrijk punt is om struikelgevaar te voorkomen. Zorg ervoor dat vloerkleden goed vastliggen en dat er geen losse snoeren over de vloer lopen. Dat kan natuurlijk slecht aflopen als je slecht ter been bent. Om langer in huis te kunnen wonen kun je ook overwegen om deurposten te verbreden indien nodig en vervang hoge drempels door lage, schuine varianten om gemakkelijk met een rollator of rolstoel te kunnen bewegen.

2. Investeer in slimme hulpmiddelen

Moderne technologie kan een grote rol spelen in het langer thuis wonen. Er zijn diverse technische hulpmiddelen beschikbaar die je veiligheid en comfort kunnen vergroten. Met een persoonlijke alarmknop kun je bijvoorbeeld snel hulp inschakelen in geval van nood. Een andere optie is om te investeren in slimme apparaten. Slimme thermostaten, verlichting en beveiligingssystemen kunnen op afstand worden bediend, wat het leven een stuk eenvoudiger maakt.

3. Zorg voor sociale contacten

Sociale contacten zijn cruciaal voor het welzijn en de geestelijke gezondheid. Blijf actief en betrokken bij je gemeenschap om eenzaamheid en isolatie te voorkomen. Bezoek daarom buurtcentra, verenigingen of clubs waar je anderen kunt ontmoeten en aan activiteiten kunt deelnemen. Daarnaast is het ook zeker van belang om te investeren in een goede bereikbaarheid. Maak gebruik van videobellen en sociale media om in contact te blijven met familie en vrienden. Een Sim Only abonnement kan een voordelige optie zijn om ten alle tijde bereikbaar te blijven zonder hoge kosten, ook als je onderweg bent.

4. Plan voor de toekomst

Het is belangrijk om vooruit te denken en plannen te maken voor toekomstige zorgbehoeften. Dit kan je helpen om voorbereid te zijn op veranderingen in je gezondheid en mobiliteit. Overweeg de volgende stappen:

  • Maak een zorgplan: Bespreek met je familie en zorgverleners wat je wensen en behoeften zijn op het gebied van zorg. Dit kan helpen om later onverwachte situaties te voorkomen.
  • Creëer een financiële planning: Zorg ervoor dat je financiële zaken op orde zijn. Overweeg de kosten van eventuele aanpassingen aan je huis en zorgdiensten die je mogelijk nodig hebt.
  • Woonopties verkennen: Kijk naar verschillende woonopties, zoals aanleunwoningen of woonzorgcomplexen, die je in de toekomst zou kunnen overwegen als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is.

5. Blijf gezond en actief

Een gezonde levensstijl is essentieel om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Beweging houdt je lichaam sterk en flexibel. Doe dagelijks oefeningen die passen bij je mobiliteitsniveau. Een uitgebalanceerd dieet zorgt daarnaast voor de nodige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ga regelmatig naar de dokter voor check-ups en volg medische adviezen op. Dit helpt om gezondheidsproblemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

Reacties