Mat zwarte keuken met kastenwand past perfect

Wat in deze woning opvalt is: matzwart. De keuken van Keur, de jaloezieën, de kozijnen.. het oogt chique.

Kleinere ramen in de keuken bieden een knusse sfeer. Je moet alleen even goed nadenken hoe je dan de keuken neerzet. Bovenkasten zijn geen optie, maar goed, dat is de trend toch al lang niet meer. Voor keuken inspiratie en het beste advies zoeken Ruud en Hetty een betrouwbare keukenzaak.

Ruud gaat zelf al het een en ander schetsen en hij komt uit op een rechte keuken met om de hoek de ovens en de koelkast. Hiermee gaan hij en Hetty naar de keukenshowroom. Daar schaven ze het ontwerp bij, zodat het beter passend is, stijlvoller toont en ook makkelijker werkt. De kookplaat en wasbak worden meer naar rechts gepositioneerd.

Beter ontwerp zorgt voor meer comfort
Dat een kleine verschuiving van de kookplaat en de wasbak zoveel uitmaken, daar kom je achter als je in de keuken staat. Nu komt alles mooi uit met afmetingen kastjes en is het geen wirwar van diverse maten fronten.

De lijnen zijn in evenwicht. Stijlvol en harmonieus is de uitstraling nu. Alles heeft z’n plek achter de mat zwarte keukendeurtjes. En Ruud en Hetty zijn erg enthousiast over het gemak van de Quooker kraan.

Mat zwarte keuken met beton blad
Het betonlook werkblad dat je ziet is eerlijk gezegd plan B, want het echtpaar wilde eerst keramiek. Ze houden nu eenmaal van steen. Maar keramiek is vlekgevoeliger dan het kunststof dat ze nu hebben.

Je kunt er bijvoorbeeld niet een tijdje rode wijn op laten liggen. Een ander nadeel is dat keramiek niet uit één stuk in de complete lengte vervaardigd kon worden. Dan zou er een lasnaad komen. Standaard wordt zo’n lasnaad op het meest smalle stuk van het werkblad (waar de kookplaat zit) gemaakt, maar dat is een minpunt aan deze mat zwarte keuken.

Daarom kijken ze naar alternatieve werkbladen, waarbij ze uitkomen op dit schitterende betonnen aanrecht. Hoewel, dat lijkt zo. Het lijkt massief beton maar het is betonlook. Dat komt door dat extra gefrijnde randje aan de zijkant, waardoor het lijkt alsof hier een in beton gegoten blad ligt. Mooi gedaan hè. En kunststof is ook nog eens vlekongevoelig.

Ervaring mat zwarte keuken
Een zwarte keuken is een bewuste keuze. Het volgt de lijn van de verbouwing van het huis. Kozijnen veranderden van wit in chique zwart, het huis krijgt een totaal andere uitstraling.

Ze combineren het hier schitterend met een vloer in Frans eiken, die in werkelijkheid keramische tegels zijn met de look van Frans eiken. Praktisch en stijlvol. De nis met planken geeft aan deze keuken een extra warme uitstraling.

De eiken planken zijn nagenoeg identiek aan het hout van de eettafel. Hierdoor is het keukenontwerp mooi in evenwicht. ’s Avonds, wanneer de led-verlichting aan is in de nis, verspreidt zich een behagelijke sfeer in deze keuken.

Zwart, is de mening van Ruud en Hetty, vereist wel iets meer schoonmaakwerk dan wat ze gewend waren in hun vorige, witte klassieke keuken. Maar ze vinden de extra moeite niet opwegen tegen de fantastische uitstraling van dit schitterende materiaal. Dus, nadelen bij deze mat zwarte keuken: geen.


Inductiekookplaat met afzuiging
Een keuken met deze drie ramen heeft normaliter een uitdaging met afzuiging, want een afzuigkap kan niet tegen de wand bevestigd worden. Alleen in het plafond. Maar met een moderne kookplaat is dit verleden tijd.

De raamventilator boven de keramische kookplaat maakt plaats voor een inductiekookplaat met werkbladafzuiging.

Geurtjes en luchtjes worden via de muur naar buiten afgevoerd, niet meer via de ventilator die bijvoorbeeld ook de neiging had om snel vies te worden. Bovendien was dit visueel nou niet echt een plus. Het is allemaal verdwenen.