Foto: Meer-interesse-in-elektrisch-koken---kookplaat

Meer interesse in elektrisch koken

Maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat: Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen steeds vaker voor een elektrische variant.

Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent. Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster.

Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten. Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken. Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen.

Kosten besparen

Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

Koken op gas nog steeds goedkoper

In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas. Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement. Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis. Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro.

Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat. Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel.

Zonnepanelen

Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom. Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.

Reacties