Deel je koelkast slim in en gooi minder voedsel onnodig weg

Wist je dat je met de juiste koelkastindeling producten langer kunt bewaren? We gooien elk jaar gemiddeld 41 kilo eetbaar voedsel per persoon weg?

Guido van Loon 09 Januari 2022

Naast dat dit neer komt op zo’n 150 euro is het ook gewoon heel wat groente, fruit en zuivel die wordt verspild. Erg zonde!

En hoewel dit nog steeds veel te veel is zijn we al wel op de goede weg. In 2010 gooiden we zo’n 48 kilo voedsel we per persoon onnodig weg. Dit is gebleken uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Maar we zijn er nog lang niet! Daarom willen we jullie een handje helpen om deze 41 kilo nog meer omlaag te brengen. En hier hebben we hulp bij: de koelkast.

Optimale koelkastindeling

Eerste even een stukje algemene informatie. Want wist je dat je in een koelkast vers eten langer kunt bewaren omdat bacteriën en schimmels minder snel hun gang kunnen gaan. De ideale koelkast temperatuur hiervoor is 4 graden. Maar de temperatuur is niet hetzelfde op elke plek in de temperatuur. Waar je eten neerlegt heeft dus effect op de houdbaarheid. Volgens het Voedingscentrum en Business Insider zijn onderstaande gedeeltes van de koelkast geschikt voor de volgende producten:
- Bovenste lades: Aangebroken verpakkingen met producten die je niet hoeft te koken, zoals salades en augurken
- Middelste lades: Kliekjes en zuivel als kaas, boter en melk
- Onderste laden: Rauwe producten, zoals vlees en vis
- Groentelades: Diverse soorten groenten en fruit
- Deur: Producten met (natuurlijke) conserveringsmiddelen, zoals jam en sauzen

Let op: Zuivel is erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Bewaar je melk en yoghurt daarom alleen in de deur als deze aangebroken. Laat ongeopende verpakkingen lekker liggen.

Binnen of buiten de koelkast bewaren?

De koelkast is onderin het koudste, het groentevak en de lade hierboven. In het groentevak is de luchtvochtigheid wel weer wat hoger, wat weer ideaal is voor de houdbaarheid van de meeste groenten. Wat veel mensen niet weten is dat er veel soorten groenten beter buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Dit is omdat ze bijvoorbeeld vocht opnemen en daardoor sneller rotten. Om deze reden kun je ook aardappelen, uien, tomaten en winterpenen beter op een koele en droge plek bewaren.

BioFresh

Veel van de nieuwste koelkasten hebben een speciale vershoudlade om groente, vlees langer te bewaren. Deze lade wordt ook wel de Biofresh-zone of 0-gradenzone genoemd. De koelkast zorgt ervoor dat deze zone altijd 0 graden blijft. Voedingswaren blijven hierdoor langer goed én vitamines beter worden behouden.

Houdbaarheidsdatum nooit meer vergeten

Maar naast een slimme indeling zijn er nog meer technologieën in de nieuwste koelkasten om de verspilling van eten tegen te gaan. De Amerikaanse koelkast van Samsung geeft je bijvoorbeeld een seintje wanneer de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Een product weggooien, waarvan je de datum niet elke keer checkt, hoeft dus niet meer. 

Reacties