Foto: Samura-Harakiri-Chefs-Knife

Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes?

Veel mensen denken dat koksmessen uitsluitend door professionele koks worden gebruikt.

Guido van Loon

Dergelijke messen zien we inderdaad terug in keukens van horecagelegenheden, maar er zijn ook steeds meer mensen die thuis een koksmes gebruiken. Dit komt vooral doordat je met zo’n mes door allerlei etenswaren snijdt. Zo kun je bijvoorbeeld brood snijden met een koksmes, maar ook vlees en kruiden. Ben je enthousiast? Dan wil je zelf mogelijk ook wel een koksmes kopen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vertellen wij jou namelijk waar je op moet letten bij het kopen van een koksmes.

Ergonomie

Bij het kopen van een koksmes kijken veel mensen alleen naar het snijvlak. Deze moet immers groot en scherp genoeg zijn om etenswaren mee te snijden. Toch raden wij je ook aan naar de ergonomie van een koksmes te kijken. Allereerst is het belangrijk dat het mes lekker in de hand ligt. Als dit niet het geval is, kun je er namelijk niet fijn mee snijden. Bovendien kunnen er lichamelijke klachten aan overhouden, zoals kloofjes of eeltvorming.

Naast de ligging van het mes in de hand raden wij je ook aan naar de stand van het handvat te kijken.

Kies je voor een koksmes waarvan het handvat in de juiste stand staat? Dan wordt jouw pols ontlast tijdens gebruik van het mes. Dit is eveneens het geval als je kiest voor een mes met een goedgevormd lemmet. De vorm van het snijgedeelte kan de snijbeweging namelijk natuurlijker laten verlopen. Door voor een ergonomisch koksmes te kiezen, is de kans op lichamelijke klachten een stuk kleiner.

Scherpte van het lemmet

Als je een nieuw koksmes koopt, ga je er waarschijnlijk van uit dat het mes scherp is. Dit is bij de meeste koksmessen inderdaad het geval. Daarom kijken veel mensen niet naar de scherpte van het lemmet wanneer zij een koksmes kopen. Toch adviseren wij jou wel om hierop te letten. Waarom dit van belang is? Omdat het werken met een bot koksmes risico’s met zich meebrengt. Zo kun je bijvoorbeeld uitschieten tijdens het snijden en dat kan verwondingen tot gevolg hebben. Daarbij komt dat het snijden met een bot koksmes extra kracht vereist. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Koop daarom altijd een koksmes dat lange tijd scherp blijft.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is ook iets om op te letten als je op zoek bent naar een koksmes. Je wilt immers niet om de haverklap een nieuw mes moeten kopen. Toch ligt dit risico wel op de loer als je geen aandacht besteedt aan de duurzaamheid van het mes. Koop je het eerste beste koksmes dat je tegenkomt? Dan is de kans groot dat dit niet het meest kwalitatieve mes is. Zo zijn er mogelijk materialen van mindere kwaliteit gebruikt bij de productie. Hierdoor kan een koksmes gebreken gaan vertonen, waardoor je binnen de kortste keren een nieuwe moet kopen.

Waar koop je een koksmes?

Koksmessen kun je tegenwoordig op talloze plekken kopen. Besef je wel dat lang niet al deze messen ook ergonomisch, scherp en duurzaam zijn. Wil je een koksmes kopen waar je jaren mee vooruit kunt? Richt je dan tot een professionele messen winkel. In zo’n winkel verkopen ze uitsluitend hoogwaardige messen. Koop je hier een koksmes? Dan beleef je jarenlang plezier aan een koksmes.

Reacties