Foto: Deze-populaire-messen-mogen-niet-ontbreken-in-jouw-keuken

Deze populaire messen mogen niet ontbreken in jouw keuken!

Japanse messen zijn zeer populair en komen voor in vele vormen, maten en soorten.

Guido van Loon

Japanse messen worden gezien als het neusje van de zalm onder de keukenmessen en mogen niet missen in jouw keuken. In dit artikel nemen we de meest populaire Japanse messen uit het assortiment van KookGigant door.

Dat Japanse messen zo populair zijn is niet zo gek. Door de extreem harde staalsoort kan een Japans mes is een scherpere hoek geslepen worden dan een Europees mes. Het mes is hierdoor veel scherper en blijft ook langer scherp. 

Santoku

De Santokuis een Japanse versie van het Westerse koksmes. De naam van het mes staat voor “drie doeleinden”, namelijk het snijden, hakken en trancheren van groente, vlees en vis. De Santoku is dus een echte alleskunner. Het lemmet is over vrijwel de gehele lengte even breed en loopt pas bij de punt schuin af. Met een lemmetlengte van gemiddeld 18 centimeter is het mes, kleiner en daardoor ook lichter dan het koksmes.

Nakiri

De Nakiri is het traditionele Japanse groentemes. Het rechthoekige lemmet van een Nakiri mes is erg dun waardoor groente heel fijn gesneden kan worden. Een Nakiri mes ligt lekker in de hand en is geschikt voor het precieze en fijne snijwerk van groenten. Al met al is een Nakiri mes hét mes voor het snijden van groenten.

Gyuto 

De Gyuto is het Japanse koksmes wat voornamelijk wordt gebruikt voor het snijden van vlees en grote groenten. De lengte van het lemmet verschilt vaak tussen de 20 en 26 cm lang. De Gyuto is te herkennen aan zijn brede lemmet dat taps toeloopt in een punt. Het brede lemmet zorgt ervoor dat je het gesneden voedsel eenvoudig kunt verplaatsen en je vingers beschermd worden tijdens het snijden. Deze alleskunner is te gebruiken voor alle snijtaken.

Kiritsuke

De Kiritsuke, ook wel K-Tip Gyuto genoemd, is een van de Japanse messen die op meerdere manieren gebruikte kan worden. Het mes is te herkennen aan zijn unieke K-achtige vorm. De Kiritsuke is het go-to mes voor Japanse koks en wordt vaak gereserveerd voor de 'executive chefs' in de Japanse keukens.

Yanagiba 

De Yanagiba is een lang Japanse mes dat gebruikt wordt voor het snijden van sushi en sashimi (rauwe vis). De Yanagiba staat in Japan bekend als de keuken-katana. Dit komt door de vorm van het lemmet: lang, dun en een spitse punt. Voor de liefhebbers van vis en sushi is dit mes echt perfect. De Yanagiba is altijd eenzijdig geslepen. 

Sujihiki 

De Sujihiki is een vleesmes, ook wel slicing mes of trancheermes genoemd. De Sujihiki is geschikt voor het in plakken snijden (trancheren) van vlees en vis. Zijn lange en dunne lemmet zorgen ervoor dat je moeiteloos in één haal een mooi stuk of plak vlees kunt snijden.

 

Reacties