Zo houd jij je keukenapparatuur echt goed schoon

Met deze tips ziet jouw keuken er altijd zo goed als nieuw uit! 

Jaimy van de Wal 19 April 2019

De keuken is een plek waar voedsel wordt bereid. Het is dus logisch dat je af en toe de oven, de mixer of de waterkoker schoon moet maken. Maar hoe houd je je keukenapparatuur nou echt goed schoon?

Foto: Heidi Piron

 Foto: Heidi Piron

De oven

In de oven wordt van alles afgebakken, van pizza’s tot cupcakes. Het is dus wel zo fris om je oven vaak schoon te maken. Want je wilt natuurlijk geen pizza-resten in je cupcakes. Hoe vaker je de oven schoonmaakt, hoe makkelijker het wordt om etensresten en andere viezigheid weg te halen. Maak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals baksoda of citroen. Snijd de citroen in plakjes en leg deze in een ovenschaal met een laagje water. Laat de schaal 10 minuten, in een voorverwarmde oven van 200 graden, staan. Doordat het citroensap verdampt wordt het vet zacht en kan je het makkelijk weg halen!

 

Foto: interiortwin

 Foto: interiortwin

De koelkast

Je denk misschien niet meteen aan het schoonmaken van je koelkast, maar ook de koelkast heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig! Er zijn verschillende schoonmaakproducten voor de koelkast te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld de HG koelkastreiniger. En al die producten dan in je koelkast? Maak de koelkast schoon voordat je weer boodschappen gaat doen, dan staat er niet zoveel in. De producten die nog wel in de koelkast staan kan je opslaan in een koelbox.

De waterkoker

Dit is misschien wel één van de meest gebruikte apparaten in de keuken, maar maak je het ook net zo vaak schoon? Waarschijnlijk niet. Kalk bouwt steeds meer op in de waterkoker, iets wat niet heel goed is voor de levensduur van het apparaat. Eens in de zoveel tijd is het goed om de waterkoker te ontkalken. Je kan dit doen met een ontkalkingsproduct. Je kan ook kiezen voor natuurlijke producten zoals: azijn of citroen. Laat de waterkoker met de azijn of citroen gemengd met water een tijdje staan en ga er daarna nog even met de afwasborstel doorheen.

Foto: Kitchen Aid

 Foto: Kitchen Aid

De mixer

Deeg, taart mix, slagroom en nog zoveel meer. Er worden heel veel, vooral plakkerige, dingen bereid met de mixer. Maar wat is nou de beste manier om de mixer weer schoon te maken? Het beste wat je kan doen is de garde even laten weken in warm water met afwasmiddel. Meestal zijn de ergste voedselresten er dan al af geweekt. Nog even met de afwasborstel er langs en alles is weer schoon!

Foto: DB Keukens

Foto: DB Keukens

Het fornuis

Het fornuis wordt natuurlijk elke dag gebruikt. Het wordt dus ook elke dag vies. Je kan het fornuis het beste meteen na het koken schoonmaken. Anders blijft de viezigheid zitten en wordt het steeds moeilijker om het gasfornuis daadwerkelijk schoon te maken. Er bestaan speciale schoonmaakproducten voor het fornuis. Zoals de keukenreinigers van HG of Mr. Muscle. Deze zijn erg fijn voor het schoonmaken zonder lelijke strepen. Spuit het fornuis in met de reiniger en neem het af met een licht natte doek. Droog het ook even na met een theedoek om eventuele strepen te voorkomen. Als je kookt op inductie is het onderhoud een stuk makkelijker. Spray een beetje kookplaatreiniger op de plaat, neem het af met een doekje en dan ben je al klaar!

De keuken schoonmaken is een flinke klus maar met deze tips ziet jouw keuken er weer stralend uit!