Keukentip; De beste temperatuur en indeling van de koelkast

Om ervoor te zorgen dat verse producten goed blijven, is het belangrijk om ze op de juiste plek te bewaren.

Verse ingrediënten vormen de basis van gezonde voeding. Om ervoor te zorgen dat verse producten goed blijven, is het belangrijk om ze op de juiste plek te bewaren. De temperatuur van de koelkast verschilt namelijk van niveau tot niveau.

Ideale temperatuur
Een goed koelklimaat begint bij de ideale temperatuur. En die is niet overal in de koelkast hetzelfde. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht, waardoor de temperatuur bovenin vaak hoger is dan onderin de koelkast. Om producten zo lang mogelijk vers te houden, is het het beste om de koelkast op 4 °C te zetten. Zo is het nergens te warm of te koud.

Koudste en warmste plek
Op welk niveau het in de koelkast het koudst is, hangt af van het type koelkast. Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.

Bovenste niveau
Bovenin is het in de regel het warmst. Hier worden producten bewaard die niet meer gekookt hoeven te worden of die het liefst lekker smeerbaar zijn. Denk aan restjes van de vorige dag, humus en boter.

Middelste niveau
In het midden bewaar je zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Ook eieren kunnen hier het best neergezet worden, net zoals geopende blikken of potten. Taart in huis? Bewaar deze dan ook op het middelste niveau.

Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.

In de groentelade wordt groente en fruit bewaard, maar ook voor voorverpakte aardappelen en kruiden is dit de beste plek.

Wat bewaar ik in de koelkastdeur?
Omdat de deur van de koelkast regelmatig open en dicht gaat, kan de temperatuur hier flink schommelen. Bewaar op deze plek daarom alleen producten die langer houdbaar zijn of conserveringsmiddelen bevatten, zoals frisdrank en sauzen. De kleine vakjes bovenin kunnen gebruikt worden voor losse producten. Denk bijvoorbeeld aan cupjes koffiemelk of eieren.

Kies de juiste koelkast
Een koelkast is een koelkast, maar in het assortiment koelkast is ook veel verschil. Zo hebben de koelkasten van Miele een speciaal systeem in de groenteladen: PerfectFresh en PerfectFresh Pro. Met het (automatisch geregelde) temperatuurbereik tussen de 0 tot 3 °C én de hoge luchtvochtigheid blijven groente en fruit drie tot vijf keer langer vers en vitaminen beter behouden.

Met een goede koelkastindeling blijven producten dus langer houdbaar. Dat betekent gezond eten en tegelijkertijd minder voedselverspilling. Op zoek naar een nieuwe koelkast? Wij helpen u graag bij het kiezen van de beste koelkast. Kom langs in onze showroom of maak een afspraak met één van onze verkoopadviseurs.

Afspraak maken