Vier tips voor een ordelijke keuken

Een ordelijke keuken bekom je niet zomaar. Het idee om de hele keuken onder handen te nemen schrikt velen af. Doe het daarom in kleine stapjes.

Vier eenvoudige tips

met deze vier eenvoudige tips en aanpassingen kom je al heel ver. Want orde in de keuken brengt wel degelijk orde in je hoofd!

Werkzones

Loop niet langer als een halve gek te zoeken naar een pot of pan, maar creëer logische werkzones in je keuken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kasten en lades waarin je je servies verzamelt vlakbij de vaatwasmachine staan. Dat scheelt heel wat heen en weer geloop. Volg voor een goede opbouw de taken die je in de keuken doet en zorg voor een logische volgorde: voorraad bewaren, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken. Door deze werkzones voortdurend in je achterhoofd te houden, ga je automatisch beter ordenen.

Grote schoonmaak

Heb je écht die tweede pollepel nodig? Ga eens door al je lades en kasten en stel jezelf de vraag of je dat ene voorwerp het voorbije jaar nog hebt gebruikt. Neen? Weg ermee!
Selectie gemaakt? Dan moet je nu nog het onderscheid maken tussen materiaal dat je veel (lees: dagelijks of wekelijks) gebruikt en de spullen die je enkel bij bepaalde gelegenheden bovenhaalt. Denk maar aan het kerstservies, de koekjesvormen of de barbecue-accessoires. Die seizoensgebonden producten hoef je niet altijd bij de hand te hebben en berg je logischerwijs beter in je hoogste kasten of onderste lades op.

Organiseer je lades

Een rommelige lade die overloopt van keukenmateriaal: iedereen heeft er wel zo eentje (of misschien zelfs een paar). Door lade-indelingen te gebruiken, wordt het ordenen van lades een plezier én behoud je een duidelijk overzicht over al je tools. (ONTDEK DE LADE-INDELINGEN)

Gebruik antislipmatten

Leg antislipmatten in je lades om te voorkomen dat je potten, pannen en deksels wegglijden. Zo blijven ze netjes op hun plaats.

De tips in beeld