Welk brandhout stoken?

Een haard of kachel is heerlijk om je huis of woonkamer mee te verwarmen! Maar welk brandhout kun je het beste stoken? Lees verder voor alle tips!

09 Oktober 2021

Welk brandhout is geschikt om mee te stoken?

Er zijn ontzettend veel boomsoorten op onze planeet. Maar wist je dat niet alle houtsoorten geschikt zijn om mee te stoken? Tropisch hout, populieren en kastanjebomen branden veel minder goed. Wat zijn dan wel goede houtsoorten te stoken?

Denk aan de volgende – onbewerkte – soorten hout:
- Elzen
- Berken
- Essen
- Beuken
- Eiken

De stammen van deze houtsoorten worden gekloofd in 4 stukken. Na het droogproces kunnen ze de kachel in. En wist je er ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen zachte- en harde blokken? Dit bepaalt onder andere de brandeigenschappen. Zachte houtsoorten zijn het meest gemakkelijk in gebruik. Ze vatten vrijwel direct vlam! Voorbeelden hiervan zijn elzen- en berkenhout. Hardere varianten, zoals essen, beuken en eikenhout, branden wat langzamer op. Dit maakt ze duurzamer in gebruik. Bij deze blokken is het goed om de kachel eerst goed warm te stoken. Ben je benieuwd geworden? Neem een kijkje op Topbrandhout.nl!

Duurzaam stoken met brandhout

Om zo efficiënt mogelijk te kunnen stoken, is niet alleen het soort brandhout van belang. Ook het vochtpercentage speelt een grote rol! Hout is pas geschikt om mee te stoken, als het een vochtpercentage van minder dan 20% heeft. Een te grote vochtigheid zorgt voor ontzettend veel rook en een sissend vuurtje. Je ziet het vocht gewoon uit de blokken lopen! Voor goede kwaliteit kunt u het beste kiezen voor ovengedroogd. De blokken voldoen aan het juiste vochtpercentage, waardoor er een schone verbranding is. Dit komt ten goede aan de duurzaamheid! Bovendien is het een stuk minder vervuilend en zijn de blokken vrij van schimmels en ongedierte.

Ovengedroogd brandhout online kopen

Brandhout kan geleverd worden in diverse vormen, bijvoorbeeld gestapeld op pallets of in netzakken. Bovendien heb je onder andere de keuze uit halve en hele pallets en diverse hoeveelheden netzakken. Welke hoeveelheid je kiest, is onder andere afhankelijk van jouw stookgedrag! De grootverbruiker is het meest voordelig uit met een hele pallet. Echter heeft niet iedereen hier wellicht ruimte voor. Met netzakken zijn de blokken gemakkelijk te verplaatsen. Netzakken worden ook veelal besteld voor de gezelligheidsstokers, die af en toe de kachel of haard aanmaken. Welke variant je ook kiest, Topbrandhout levert al het haardhout gekloofd én ovengedroogd gratis bij jou thuis!

Levering van brandhout

Brandhout van goede kwaliteit wordt vrijwel altijd geleverd op pallets. Op deze manier het gemakkelijk bij je worden geleverd. Topbrandhout.nl heeft alle producten in eigen beheer, waardoor alle klanten worden voorzien van de beste kwaliteit ovengedroogd hout. Het grote voordeel van ovengedroogd is dat het direct te stoken is. Na levering geniet je snel van een heerlijk brandend vuurtje!

Vuur aanmaken in haard of kachel

Het advies om de kachel eerst warm te stoken met wat accessoires. Leg kruislings aanmaakhout en een aantal blokken op elkaar. Steek een aanmaakblokje aan en lege deze tussen het vuur. Vergeet niet de luchttoevoer open te zetten en/of het deurtje op een kiertje te zetten. Zo komt er wat zuurstof bij, zodat het vuurtje op gang kan komen. Als het vuurtje lekker brandt, kan het deurtje weer dicht. Geniet vervolgens van een mooi vlammenspel en lekkere warmte!

Reacties