Foto: Wonennl-haardhout

Ovengedroogd haardhout: Wat je moet weten voordat je koopt

Het kiezen van het juiste haardhout is essentieel voor een optimale ervaring bij het stoken van je open haard of houtkachel.

Theo Vliegop 11 Juli 2024

Ovengedroogd haardhout is een populaire keuze vanwege zijn voordelen ten opzichte van traditioneel gedroogd hout. In dit artikel verkennen we wat gedroogd haardhout precies is, waarom het de moeite waard is om te overwegen, en waar je op moet letten bij het kopen ervan.

Wat is ovengedroogd haardhout?

Ovengedroogd haardhout verwijst naar hout dat in een speciale oven of droogkamer wordt gedroogd om het vochtgehalte te verminderen tot een optimaal niveau voor efficiënte verbranding. Het proces van ovendrogen is gecontroleerd en zorgt ervoor dat het hout snel en gelijkmatig droogt, wat resulteert in haardhout met een lager vochtgehalte dan traditioneel gedroogd hout.

Voordelen van ovengedroogd haardhout

  1. Lager vochtgehalte: Een van de grootste voordelen van ovengedroogd haardhout is het lage vochtgehalte. Traditioneel gekapt hout kan een vochtgehalte van 50% of meer hebben, terwijl haardhout dat gedroogd is meestal een vochtgehalte heeft tussen de 10% en 20%. Dit resulteert in een schonere verbranding met minder rook en aanslag in de schoorsteen.
  2. Betere verbrandingsefficiëntie: Droger hout brandt efficiënter en produceert meer warmte per blok dan vochtiger hout. Ovengedroogd haardhout ontsteekt sneller en brandt gelijkmatiger, wat zorgt voor een constante warmteafgifte en een langere brandduur per brandstofbeurt.
  3. Minder kans op schimmel en insecten: Ovendrogen doodt eventuele schimmelsporen en insectenlarven die in het hout kunnen voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het haardhout schoon en vrij is van ongewenste organismen die de verbranding kunnen verstoren.
  4. Direct Gebruiksklaar: Dit haardhout is vaak direct gebruiksklaar na aankoop. Omdat het al goed gedroogd is, hoef je niet te wachten voordat je het kunt gebruiken, wat handig is als je snel warmte nodig hebt.

Waar op te letten bij het kopen van ovengedroogd haardhout

  1. Kwaliteit van het Hout: Controleer of het haardhout van goede kwaliteit is en vrij van schimmels, rot of insecten. Het moet schoon en droog aanvoelen zonder vochtige plekken of tekenen van verval.
  2. Betrouwbare Leverancier: Koop ovengedroogd haardhout bij een betrouwbare leverancier die bekend staat om zijn kwaliteit en klantenservice. Vraag indien mogelijk naar certificeringen of garanties die de kwaliteit en duurzaamheid van het hout bevestigen.
  3. Houtsoorten: Kies voor hardhoutsoorten zoals eiken, esdoorn, beuk of essen voor een langere brandtijd en betere warmteafgifte. Deze houtsoorten zijn ideaal voor gebruik in open haarden vanwege hun dichtheid en brandeigenschappen.
  4. Opslag en Transport: Zorg ervoor dat het haardhout correct is opgeslagen en beschermd tegen vocht. Het moet droog worden afgedekt en goed geventileerd om de kwaliteit te behouden tot het moment van gebruik.

Milieuvriendelijl en duurzaam

Bij het kopen van ovengedroogd haardhout is het belangrijk om ook rekening te houden met de duurzaamheid van het product. Kies voor hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen of uit lokale bronnen om de ecologische impact te minimaliseren. Het haardhout dat afkomstig is van duurzame bronnen draagt bij aan het behoud van bosgebieden en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen.

Ovengedroogd haardhout biedt tal van voordelen ten opzichte van traditioneel gedroogd hout, waaronder een hogere verbrandingsefficiëntie, schonere verbranding en direct gebruiksgemak. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardig haardhout kun je niet alleen genieten van een gezellig vuur, maar ook bijdragen aan een milieubewuste levensstijl. Let bij het kopen van haardhout altijd op de kwaliteit, het vochtgehalte en de duurzaamheid, zodat je optimaal kunt genieten van je open haard of houtkachel gedurende de koude wintermaanden.

Tip: Voordelig online haardhout bestellen doe je via Openhaardhout.nl.

Reacties