Waarom je ovengedroogd haardhout moet gebruiken

Een open haard is gezellig en lekker warm. Iets om van te genieten dus! Maar voorkom dan wel overlast voor je buren en gebruik goed gedroogd haardhout.

Sandra van Koningshoven 04 April 2019

credits foto: markmutsaers.com

Vers gekapt hout

Hout dat geschikt is om in je open haard te verbranden, mag een maximale vochtigheidsgraad hebben van twintig procent. Vers gekapt hout moet tot drie jaar drogen om tot die maximale vochtigheidsgraad te komen, want van nature heeft dat hout een vochtigheidsgehalte van vijftig procent.

Als je hout met een hoge vochtigheid verbrandt, heb je allereerst veel minder rendement van het hout, want het wordt veel minder goed warm. Daarbij veroorzaakt te vochtig haardhoud een grote rookontwikkeling en daar worden je buren niet gelukkig van: de ramen moeten dicht, want anders trekt de rook naar binnen.

Dus doe jezelf en je buren een plezier en kies voor hout met de perfecte vochtigheidsgraad: ovengedroogd hout!

De voordelen van ovengedroogd hout

Ovengedroogd hout van De Haardhout Specialist is direct stookbaar: de vochtigheidsgraad is namelijk teruggebracht naar twintig procent. En dat is perfect om mee te stoken, want het geeft een hoger rendement en volledige verbranding. En dat laatste is weer goed voor het milieu.

Geen schimmel en ongedierte

In vers gekapt haardhout kun je nog wel eens ongedierte - zoals houtworm - tegenkomen. Ook heeft te vochtig hout een grotere kans om te gaan schimmelen. Met ovengedroogd haardhout heb je hier geen kans op, want het droogproces zorgt ervoor dat zowel ongedierte als schimmels worden verwijderd.

En het ruikt heerlijk!

Ovengedroogd hout behoudt zijn originele kleur en geur. En dat zorgt er tijdens het stoken voor een heerlijke authentieke geur in huis. De geur van gezelligheid en lekker ontspannen.

Ovengedroogd haardhout is dus voordeliger, milieuvriendelijker, ruikt beter en is aardig voor je buren. Tel uit je winst!