Foto: 2015/openhaardhout-gigant-36.jpg

Geniet met het juiste hout nog meer van je openhaard of houtkachel

Een echt openhaardvuur is sfeervoller dan een gashaard. De reden dat er toch vaak voor een gashaard wordt gekozen is gemak.

Maar met het juiste goed gedroogde haardhout is het aansteken van de openhaard of houtkachel heel gemakkelijk en heb je een schone verbranding.

Sfeervolle en behaaglijke warmte

Een openhaard blijft toch dat ‘rond het kampvuur gevoel’ behouden. Zo’n terug naar de natuur moment maar dan heerlijk in je eigen huis. Een openhaardvuur of houtkachel brengt je huis tot leven, de geur van het hout en het knappen van het haardvuur hebben iets behaaglijks. Zeker op koude winterdagen en avonden is het goed vertoeven bij het vuur.
Tegenwoordig willen we dat gevoel ook zomers, de tuinhaarden zijn dan ook in opkomst. Heerlijk op een mooie zomeravond als de zon ondergaat je tuinhaard aansteken en tot middernacht met elkaar om het vuur zitten en een wijntje drinken.

Soorten openhaardhout

Er zijn verschillende soorten hout voor verschillende soorten kachels of openhaarden. Er is hout dat geschikt is voor kleine kachels zoals elzen hout en hout dat geschikt is voor grote kachels. Voor grote kachels is eikenhout heel geschikt, het is een taaie harde houtsoort die niet veel vlammen geeft maar verkoolt, het hout gaat gloeien. Wil je juist veel vlammen, kies dan voor essenhout. Essenhout geeft een prachtig vlammenspel in je kachel of openhaard.

Gedroogd hout

Er zijn twee verschillende soorten gedroogd hout. Ovengedroogd of natuurlijk gedroogd hout. Ovengedroogd hout wordt na het kappen gedurende 7 dagen in een oven geplaatst. Dit haardhout heeft een vochtigheidspercentage van 20% wat het ideale percentage is om te stoken. Natuurlijk gedroogd hout wordt na het kappen een jaar lang natuurlijk gedroogd. Het vochtpercentage is na een jaar zo’n 28%, na 2 tot 3 jaar drogen daalt het vochtgehalte tot 20%.

Vochtig hout stoken levert veel rookontwikkeling op, wat zorgt voor vervuiling van het rookkanaal. Ook geeft vochtig hout weinig tot geen vlammen, zonde want dat bederft toch je stookplezier. 

Reacties