Foto: brandhout-stoken-topbrandhout

Hoe openhaardhout stoken?

Veel kachels en haarden worden gebruikt om de woonkamer warm te stoken. Maar de kwaliteit van het hout is ook belangrijk. Beteropenhaardhout vertelt.

Schoon en droog openhaardhout stoken

Voordat je begint met stoken is het belangrijk om je te verdiepen in welk openhaardhout je gaat stoken. Niet alleen het soort hout, maar ook de kwaliteit van de blokken is ontzettend belangrijk. Want wist je dat de meeste vervuiling en overlast wordt veroorzaakt door niet goed gedroogd of vervuild haardhout? Het levert veel rookontwikkeling en een spattend vuurtje op. Bovendien wordt je rookkanaal én het milieu er ook niet blij van, het is namelijk ontzettend vervuilend!

Ovengedroogd openhaardhout

Openhaardhout moet minimaal twee tot drie jaar liggen te drogen, voordat het goed te stoken is. Daarom is ovengedroogd haardhout zo populair. De blokken zijn gedroogd tot een minimaal vochtpercentage onder de 20%, waardoor het een goede verbranding heeft. Hierdoor geniet je van een prachtig vlammenspel, met lekkere warmte! Bovendien stook je ook nog eens een stuk duurzamer! Verder is het raadzaam om met gekloofde blokken te stoken. Beteropenhaardhout.nl levert al het hout gekloofd én ovengedroogd, gestapeld op pallets. Of geef je de voorkeur aan openhaardhout in netzakken?

Stoken met lichtere houtsoorten

De beginnende stoker is het best gebaat bij het stoken van een lichtere blokken, zoals berkenhout. Waarom? Berken ontbrandt snel én is gemakkelijk in gebruik. Genieten van een ultiem vlammenspel? Dan is berken, maar ook beuken- en essenhout heel geschikt. De laatste twee genoemde houtsoorten branden wat langzamer op en zijn daardoor duurzamer in gebruik.

Openhaardhout stoken in grote kachel

Heb je een grote kachel? Dan adviseren we om wat grotere blokken te kiezen, in combinatie met een hardere houtsoort. Een grote kachel of haard heeft namelijk ontzettend veel trek. Lichtere soorten branden in een grote kachel veel te snel op! Kies daarom voor een duurzamere variant, zoals eiken- of beukenhout.

Accessoires kopen om haardvuur aan te maken

Ga je de kachel aanmaken? Dan is het ten eerste belangrijk dat de luchttoevoer helemaal open staat. Daarnaast is het een tip om te stoken met haardvuur accessoires, zoals aanmaakhout en aanmaakblokjes. Of wellicht geef je de voorkeur aan houtkrullen? Met name bij hardere houtsoorten, zoals eikenhout, is het raadzaam om de kachel eerst goed warm te stoken. Je zult zien dat het vuurtje daarna lekker door blijft branden! Voeg wel tijdig nieuwe blokken openhaardhout toe.

Kachel of haard aanmaken

Bij de traditionele methode wordt gestart met aanmaakhout, welke kruislings op de bodem van de kachel of haard worden gelegd. Leg tussen de aanmaakhoutjes één of meerdere aanmaakblokjes. Daarbovenop komen nog een paar (kleine) blokken openhaardhout. Steek de aanmaakblokjes aan en houd in de gaten of de haardblokken goed vlam vatten.

Haard aanmaken met de Zwitserse methode

Echter is er nog een andere methode, die door de meeste stokers wordt toegepast. Namelijk: de Zwitserse methode. Hierbij wordt de kachel van boven naar onder aangestoken. In feite is dit een vorm van omgekeerd stoken! Je begint met de blokken openhaardhout en legt deze kruislings op elkaar. Begin met wat dikkere en eindig met wat dunnere blokken. Daar bovenop komen de aanmaakblokjes of houtkrullen, welke je aansteekt. Zet de kachel op een klein kiertje voor voldoende zuurstof toevoer. Is er een goed brandend vuurtje? Dan kun je de deur weer sluiten en de luchttoevoer iets meer sluiten. Nu is het genieten van een heerlijk brandend vuurtje!

 

Reacties