Foto: 2017/sfeerbeeld-open-haard-zwart-2.jpg

Met een zwarte open haard geef je je interieur een industriële look

Een huis met een industrieel interieur is dé trend voor 2017. En om de winter behaaglijk door te komen, mag een open haard niet ontbreken in je woonkamer.

credits beeld links: Marington

Met het plaatsen van een industriële haard in je interieur, sla je twee vliegen in één klap. Kenmerkend voor een industrieel interieur is namelijk het gebruik van donkere kleuren en robuuste materialen zoals bijvoorbeeld metaal. Een fabrieksuitstraling, zou je kunnen zeggen. Tel daar het stoken van een stoer vuur bij op en je komt vanzelf terecht bij een zwarte open haard.

Soorten open haarden

Oké, die industriële look is mooi en een open haard in je woonkamer is fijn, maar dan ben je er nog niet. Want hoewel een knapperend houten haardvuur altijd zorgt voor een nostalgisch gevoel, hebben andere brandstoffen ook zeker hun voordelen. Voor een bio-ethanol haard heb je bijvoorbeeld geen rookafvoerkanaal nodig en een pelletkachel is weer erg vriendelijk voor het milieu.

Om je te helpen bij het kiezen van de stoere haard die past bij jouw behoeften, zochten wij de 6 mooiste zwarte haarden voor je op.

Gashaard


gashaard Centro 100 

Gashaarden zijn de laatste jaren enorm veel verbeterd en voldoen aan de zwaarste milieu-eisen. Een milieuvriendelijke keuze dus. En bij sommige modellen is het echt lastig om te zien of het niet stiekem toch een echte houtgestookte haard is.

Daarnaast hebben ze veel vermogen, waardoor ook grote ruimtes gemakkelijk te verwarmen zijn. En net als bij een gewone thermostaat, wil je ook met een haard zelf kunnen bepalen hoe warm je kamer wordt, want niet iedereen houdt natuurlijk van ‘standje sauna’. Een goede gashaard is daarom altijd voorzien van meerdere standen.

Bio-ethanol haardDeze haarden branden op gedenatureerde ethanol. Deze brandstof is biologisch afbreekbaar en dus heel aardig voor het milieu. Maar het allergrootste voordeel van een bio-ethanol haard is toch wel dat je geen ingewikkelde schoorsteenafvoer hoeft aan te leggen. Ze zijn mobiel dus je kunt ze gewoon neerzetten waar je wilt. En doordat er geen warmte verloren gaat door de schoorsteen heb je al snel rendement en is je huis lekker snel warm.

Elektrische haard

Ben je op zoek naar een sfeermaker in huis? Haal dan de laatste trend in huis en kies voor een elektrische haard. Deze is namelijk overal te plaatsen, zolang er maar een (geaard) stopcontact in de buurt is. In tegenstelling tot andere haarden is deze zeer geschikt voor een huishouden met kleine kinderen en huisdieren. Hij geeft namelijk geen rook of warmte af, waardoor hij erg veilig is.

Cv haard


cv haard Rokossa 

Een cv haard kun je - zoals de naam al doet vermoeden - laten aansluiten op het centrale verwarmingssysteem van je huis. Het voordeel daarvan is dat je milieuvriendelijk en relatief goedkoop kunt stoken. En je hoeft je niet druk te maken over een brandstofvoorraad, want hij brandt gewoon gezellig met de radiatoren mee. Zo is het op alle plekken aangenaam warm in je huis. En als je het helemaal milieuvriendelijk wilt aanpakken, kun je het systeem ook nog uitbreiden met zonnepanelen.

Pelletkachel


pellet kachel Linea 

Laat de naam je niet verwarren. Een pelletkachel doet hetzelfde als een open haard, maar brandt op een andere brandstof. Namelijk pellets: geperste houtbrokjes uit de bosbouw en houtindustrie die CO2 neutraal zijn en dus… milieuvriendelijk. Hij moet wel geïnstalleerd worden op een bestaand rookkanaal of een gat in een buitenmuur. Maar dan heb je ook wel een milieuvriendelijke krachtpatser in huis, waarmee je tot wel 50% op je energierekening kunt besparen.

Houthaard


houthaard Morsø 

Ja, hier hebben we eigenlijk niet veel aan toe te voegen. Een houtgestookte open haard staat voor een doorlopend vakantiegevoel, behaaglijk ontspannen, winterse gezelligheid en nostalgie. Wat wil je nog meer? Jammer genoeg is hout stoken niet echt goed voor het milieu, maar dat kun je goedmaken door haardhout te gebruiken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dan weet je zeker dat het uit een verantwoord beheerd bos komt.

Ook warme voeten zonder haard

Heb je geen ruimte voor een open haard of vind je de investering misschien te hoog? Je houdt je voeten ook heerlijk warm met een mooi vloerkleed! Een vloerkleed geeft namelijk ook die gezellige en warme sfeer aan je woonkamer. Vintage vloerkleden zijn al een tijdje dé trend en we hebben het vermoeden dat die trend niet snel zal verdwijnen. Logisch ook, want deze sfeervolle tapijten worden in heel veel verschillende kleurnuances en motieven gemaakt. Voor ieder wat wils dus! 

Hou je meer van lichte kleuren?

Klik dan hier voor 7 inspirerende voorbeelden van WITTE open haarden.


Reacties