Foto: Zelf-zonnepanelen-plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen?

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter.

Dit komt omdat enerzijds het rendement van zonnepanelen steeds hoger wordt terwijl aan de andere kant de energiekosten steeds verder oplopen. In dit artikel zullen we bekijken of het interessant is om zonnepanelen te plaatsen.

Gewicht zonnepanelen

Indien je zelf zonnepanelen gaat plaatsen dan betekend dit dat je zelf het dak op zal moeten. Het eerste waar je dan tegenaan loopt is het gewicht van de zonnepanelen. Een zonnepaneel weegt ongeveer 25 kilo per vierkante meter. Dit is inclusief het aluminiumframe.

Een zonnepaneel is doorgaans echter groter dan een vierkante meter. Gangbare afmetingen van zonnepanelen zijn 165cm x 99cm, 195cm x 99cm en 158cm x 81cm. Voor de grootste maat komt het gewicht uit op ongeveer 48 Kg en voor de kleinste maat op 32 Kg. Je zult deze zware zonnepanelen niet alleen het dak op moeten zien te krijgen, je zult ook moeten controleren of het dak het gewicht van de zonnepanelen wel kan dragen.

Er bestaan ook dunne filmzonnepanelen. Deze zijn lichter en verkrijgbare in kleinere afmetingen. Dergelijke zonnepanalen hebben echter wel een lagere opbrengst en zijn duurder. De terugverdientijd is daardoor langer.

Waar moet je rekening mee houden?

Behalve met het gewicht en de afmetingen van de zonnepanelen zijn er nog meer factoren waarmee je rekening dient te houden. Idealiter moeten de zonnepanelen voldoende stroom opbrengen voor het gehele gezin.

Hoeveel de zonnepanelen opbrengen is in iedere situatie weer anders. Het heeft te maken met of je een plat of schuin dak hebt. Daarbij speelt de hellingshoek van het schuine dak ook een rol. Bij een plat dak kan je de zonnepanelen in de meest ideale hoek plaatsen. En dan heb je nog de ligging van het dak ten opzichte van het zuiden. Hoe beter de zonnepanelen richting het zuiden geplaatst kunnen worden hoe hoger het rendement zal zijn.

Daarnaast krijg je te maken met de technische aansluiting van de zonnepanelen. Je hebt een stroommeter nodig die geschikt is om stroom terug te leveren aan het energienet. En een omvormer om van de gelijkspanning, van de zonnepanelen, een 220 volt wisselspanning te maken.

Omdat er best veel bij komt kijken bij een zonnepanelen installatie kiezen veel mensen ervoor om de zonnepanelen te laten aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf. Bij een zonnepanelen installatie zijn de grootste kosten de kosten van de zonnepanelen en niet die van het arbeidsloon. Het loont daarom al snel om dit niet zelf te doen maar gewoon in zijn geheel te laten doen.

Wat dit kost is afhankelijk van een aantal factoren. De ligging van de woning en het type dak zijn hierin het belangrijkste. Veel zonnepaneelbedrijven werken met databases waarin deze informatie staat. Zij kunnen je daarom, in de meeste gevallen, direct een offerte geven. Ben je benieuwd wat het je gaan kosten dan kan je hier vrijblijvend een offerte voor zonnepanelen aanvragen.

Reacties