Foto: Zonnepanelen-prijs-nederland

De verkoop van zonnepanelen in Nederland piekt! Dit is waarom

De verkoop van zonnepanelen was nog nooit zo hoog als nu. Ondanks de hogere prijs van zonnepanelen blijft de interesse in de installaties groot.

Guido van Loon

Waarom zonnepanelen nog altijd zo’n succes hebben? Dat leggen we je graag uit.

Waarom zijn zonnepanelen vandaag een goede investering?

De zonnepanelen zijn nu van hogere kwaliteit dan een aantal jaar geleden. Dit komt doordat de technologie van de installatie alsmaar beter wordt, waardoor de panelen een hoger rendement en een langere levensduur hebben.

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is momenteel 25 jaar. De omvormer heeft wel een iets kortere levensduur van ongeveer 10 jaar, maar je kan dan na 10 jaar enkel de omvormer vervangen en terug genieten van je pv-installatie.

Ook de prijs van zonnepanelen is de laatste 3 jaar met 18 % gedaald. Momenteel betaal je ongeveer € 6.200 per kWp.

Sinds 2021 is het ook verplicht om bij het plaatsen van de zonnepanelen installatie een digitale meter te hebben. Dankzij de digitale meter hoef je geen prosumententarief meer te betalen. Je betaalt dus vanaf nu gewoon voor de hoeveelheid energie die je van het elektriciteitsnet afneemt. Hoe minder je afneemt, hoe minder je zal moeten betalen.

Het voordeligste is dan om te focussen op zelfconsumptie en dus zoveel mogelijk stroom, die opgewekt wordt door de panelen zelf, te verbruiken. Momenteel moeten we veel van thuis uit werken en kunnen we overdag aan zelfconsumptie doen.

Perfect in combinatie met andere duurzame energiebronnen

Het combineren van zonnepanelen met andere duurzame energiebronnen is ideaal voor je portemonnee. Zo kan je bijvoorbeeld de zonnepanelen combineren met thuisbatterijen, waarin je de niet gebruikte energie op kan opslaan. Je kan de zonnepanelen installatie ook combineren met een warmtepomp, waardoor je de energie van zonnepanelen ook kan gebruiken om je huis te verwarmen.

Thuisbatterij

De verkoop van thuisbatterijen is momenteel hoger dan ooit. Dit is mede te danken aan de komst van de digitale meter. Als je een thuisbatterij installeert, kan je de stroom die je niet gebruikt in de thuisbatterij opslaan en later gebruiken.

Steeds meer mensen hebben interesse in een thuisbatterij, omdat je overdag niet zoveel energie verbruikt, aangezien veel mensen dan niet thuis zijn. Overdag de opgewekte energie van de zonnepanelen gebruiken is echter wel nodig, aangezien de panelen dan juist veel zon opvangen en dus veel elektriciteit produceren.

Je moet hierdoor dus minder stroom terug injecteren (salderen) op het stroomnet. Dankzij deze batterij stijgt je zelfconsumptie van 30 % naar maar liefst 70 à 80 %.

Warmtepomp

Als je een zonnepanelen installatie combineert met een warmtepomp, gebruikt de warmtepomp de stroom die je zelf opwekt met de panelen. Daardoor zal je energiefactuur nog wat lager zijn. De elektriciteit die de pv-installatie overdag produceert, zal gebruikt worden om de compressor van de warmtepomp te doen draaien.

Een zonnepaneel brengt gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar op, waardoor je gemiddeld 9 à 10 zonnepanelen nodig zult hebben om de warmtepomp te laten werken.

Let wel op, want in de winter zal je meer moeten verwarmen en zal de warmtepomp dus meer warmte moeten produceren, maar aangezien de zon minder lang schijnt in de winter, zullen je zonnepanelen dus ook minder stroom produceren.

Ondanks dit nadeel is het wel nog altijd heel voordelig om de warmtepomp en zonnepanelen te combineren. Deze combinatie zal je zelfconsumptie doen stijgen, waardoor je nog meer geld uitspaart. Voor een warmtepomp kan je een subsidie krijgen van € 500 tot € 2.500.
Hoe hoog deze subsidie zal zijn, hangt af van het soort warmtepomp dat je hebt en het vermogen. Om deze subsidie te krijgen, moet de warmtepomp wel onderdeel zijn van een verwarmingstoestel.

Aantrekkelijke premies drukken de prijs en andere kosten

Als je zonnepanelen laat plaatsen, heb je in Nederland helaas geen recht meer op een landelijke subsidie. Er zijn wel alternatieven om de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Zo kan je wel een gemeentelijke subsidie aanvragen. Om te weten of dit voor jou een optie is, kijk je best eens op de lokale website.

Je kan ook een Energiebespaarlening (groene lening) aanvragen. Via deze lening krijg je de mogelijkheid om investeringen die energiebesparend zijn, te financieren aan een lagere rente. Afhankelijk van het energieverbruik worden ook de kosten van de lening terugbetaald via de opbrengst van de energiebesparing.

Je kan ook de btw voor de aankoop van de zonnepanelen installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Als je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen hebt aangeschaft voor ongeveer €4.500, dan kan je tot wel € 750 terugkrijgen.

Indien je de stroom die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, aan het elektriciteitsnet levert, krijg je hiervoor ook een vergoeding. Dit heet de salderingsregeling en geldt tot 1 januari 2023. Deze salderingsregeling zal vervolgens tot 2031 afgebouwd worden. Zo zal je vanaf 2023 9% minder mogen salderen.

Ondanks dat er geen premies meer zijn, is het aankopen van zonnepanelen nog altijd interessant. Je energiefactuur zal minder hoog zijn en je helpt mee aan een groener milieu.

Reacties