Foto: 2018-03/Zonnepanelen-kopen-tips.jpg

Zonnepanelen kopen in 2018: 5x tips

Je komt ze steeds vaker tegen; zonnepanelen. Een investering die zich na zo’n 7 jaar helemaal heeft afbetaald.

Het eindresultaat? De rest van je leven ‘gratis’ stroom. Maar ook voor die tijd zorgen zonnepanelen voor een flinke besparing op de energie rekening. Je verbruikt namelijk minder energie van de leverancier – het gros komt van je eigen panelen af. Overweeg je een aanschaf van zonnepanelen? Volg dan deze tips om niet voor verassingen te komen staan.

1. Is je dak geschikt?

Voordat je de beurs opentrekt om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te kijken of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Zo kun je zonnepanelen het beste op het zuiden richten. Oost en West zijn ook mogelijk, maar brengen zo’n 15% minder op. Mocht je dak grotendeels in de schaduw liggen, dan wil je misschien even wachten met zonnepanelen kopen of je laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Ook de beschikbare ruimte op je dak is natuurlijk van groot belang. Zo kunnen de panelen op een schuin dak, dichter bij elkaar gelegd worden dan op een plat dak.

2. Hoeveelheid panelen

Het aantal panelen dat je nodig hebt hangt grotendeels af van jouw dak. Schaf dus niet zomaar een tiental zonnepanelen aan na het horen van een goed verkooppraatje; niet ieder dak kan evenveel panelen kwijt. Op een plat dak moeten de panelen in een helling geplaatst worden om voldoende zonlicht op te vangen. Dit betekend dat de tweede rij panelen deels in de schaduw komt te liggen. Houd ook het vermogen van de panelen goed in de gaten. Je hebt minder panelen nodig als ze een hoog vermogen hebben.

3. Soorten panelen

Behalve een verschil in vermogen, is er ook een verschil in de soort zonnepanelen. Zo zijn de blauwe zonnepanelen net wat goedkoper dan de zwarte panelen, maar is het kwaliteitsverschil helemaal niet zo groot. Er wordt vaak voor zwarte panelen gekozen omdat ze er wat ‘mooier’ uit zien, maar dat kleurtje kost je ook behoorlijk wat meer geld.

4. Subsidie

Informeer voordat je overstapt op de aanschaf of er subsidies voor deze duurzame oplossing beschikbaar zijn vanuit de gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld bij de aanschaf van panelen vaak de btw terug vragen. Zo kun je de terugverdientijd nog wat verkorten.

5. Prijzen

Verschillende aanbieders bieden verschillende soorten zonnepanelen voor variërende prijzen. De prijzen hangen vaak af van de grootte en de installatie. Hoe meer panelen je aanschaft, hoe goedkoper de tarieven.

Reacties