Foto: Zonnepanelen-plaatsen-zonder-investering

Zonnepanelen plaatsen zonder investering

Denk je eraan om zonnepanelen te laten installeren op jouw huis of bedrijfspand, maar heb je geen zin in de hoge investering en de bijkomende zorgen?

Guido van Loon

Dan zou het leasen van zonnepanelen een goede optie kunnen zijn.

Zonnepanelen zorgen voor een verduurzaming van het huis of bedrijfspand, maar het leggen van dit systeem wordt vaak nog tegengehouden door de hoge kosten die erbij komen kijken. Met de optie om te leasen verdwijnen deze blokkades.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom zonnepanelen nu zo interessant zijn. De redenen waarom ondernemingen en particulieren tegenwoordig zonnepanelen laten plaatsen is, omdat het 100% groene energie opwekt en daarbij jouw eigen of zakelijke CO2 voetafdruk daarmee verlaagd. Met het gebruik van zonnepanelen werk jij of jouw bedrijf actief mee aan een groenere planeet. Een andere goede reden waarom voor zonnepanelen te kiezen, is omdat het een makkelijke manier kan zijn om kosten te besparen op de energierekening en er ontstaan mogelijkheden om geld te verdienen door middel van teruglevering. Daarnaast zijn zonnepanelen altijd snel geïnstalleerd op het gebouw of huis en vergt het vrijwel weinig onderhoud.

Hoe werkt leasen?

Zonder zelf investering kan je gebruik maken van de groene stroom wat de zonnepanelen voorzien. Het is mogelijk om zowel residentieel als zakelijk zonnepanelen te leasen. Bij het leasen van zonnepanelen, stel je jouw dak beschikbaar waarop de verhuurder een systeem plaatst en onderhoudt. Doordat de panelen niet in jouw bezit zijn, heb je er helemaal geen omkijken naar maar kan je wel genieten van alle voordelen die erbij komen kijken. Net als een lease op een voertuig, loopt er een contract en betaal je elke maand een vast bedrag.

In de loop van de tijd is het bij sommige bedrijven ook mogelijk om de zonnepanelen over te nemen, wanneer bijvoorbeeld het leasecontract afloopt. Het zou dan mogelijk kunnen zijn om alsnog eigenaar te worden van de panelen, zo kan je nog jarenlang door genieten van eigen opgewekte (groene) stroom.

Voor- en nadelen leasen zonnepanelen

Bij het overwegen van een lease, is het vanzelfsprekend om te weten waar je mee te maken krijgt. Daarom hebben wij een aantal voor- en nadelen voor jou op een rij gezet.

Onderstaand een aantal voordelen van het leasen van zonnepanelen:

- Je hoeft niet zelf een grote bedrag in één keer neer te leggen als wanneer je zonnepanelen koopt;
- Je verduurzaamt jouw huis en/of organisatie;
- In de loop van tijd zal de energierekening lager worden;
- Leasen is voor iedereen toegankelijk;
- Je bent geen eigenaar dus onderhoud is een verantwoordelijkheid voor de verlener.

Uiteraard hangen er ook enkele nadelen aan vast, namelijk:

- Je zit vast aan een contract, de duur kan verschillen per bedrijf;
- De kosten van leasen kunnen hoger oplopen dan het kopen van zonnepanelen.

Het is belangrijk om van te voren goed onderzoek te doen naar bedrijven die deze diensten aanbieden. Er zijn verschillende energiebedrijven die zowel zonnepanelen verkopen als verhuren. Bij energiebedrijf Lens-Energie wordt er gehouden aan een stappenplan. Als je een lease overweegt bij Lens dan zullen zij starten met een oriëntatiegesprek om te kijken waar jouw wensen en behoeften liggen. Het gesprek wordt uiteindelijk gevolgd door een schouw, offerte, realisatie en tot slot de exploitatie en onderhoud van de systemen.

Reacties