Foto: zonnepanelen-kopen-waar-op-letten

Hier moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen

Zonnepanelen leveren je niet alleen voordeel op, het is ook een flinke investering. Belangrijk dus om je goed te oriënteren als je zonnepanelen gaat kopen.

Guido van Loon

Steeds meer woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen. Logisch, want je kunt je investering er al na zo'n 6 jaar eruit hebben. Daarna zorgt jouw dak voor gratis stroom. Toch is de investering niet gering. Verstandig dus om op een rijtje te zetten waar je rekening mee moet houden als je gaat investeren in zonnepanelen. Meer informatie kun je vinden op Zonnepanelen.net.

De capaciteit

Belangrijk is uiteraard een keuze te maken in de capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek, Wp. Hoe hoger de Wattpiek hoe hoger (logischerwijs) de capaciteit. Maar ook de prijs. Veel hangt van het dakoppervlak dat je beschikbaar hebt. Heb je bijvoorbeeld maar een beperkt dakoppervlak beschikbaar, dan kun je het beste kiezen voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. Kun je juist veel zonnepanelen kwijt, dan kan het financieel interessant om juist te kiezen voor panelen met een iets lagere capaciteit.

De afmeting

Je hebt zonnepanelen in verschillende formaten. Klein (ca. 150x100cm), groot (ca. 195x100cm) en standaard (ca. 165x100cm). Het is vaak even puzzelen welk formaat je het beste kunt kopen. Probeer bijvoorbeeld een 'legplan' van je dak te maken om zo te kijken hoeveel panelen je kwijt kunt. Zo kun je de zonnepanelen intekenen en wat schuiven met de formaten. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat we het beste grote zonnepanelen kunnen kopen, als er een groot dakoppervlakte beschikbaar is. Grote zonnepalen hebben namelijk doorgaans ook meer capaciteit.

Het rendement

Een van de belangrijkste zaken waar je bij het kopen van zonnepanelen op moet letten is het rendement. Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op de markt met een rendement van 15%, maar ook van 17%. Kies altijd voor zonnepanelen met een hoog rendement. Zijn de panelen eenmaal geplaatst, dan is het belangrijk de panelen ook goed te onderhouden. Zo blijft het rendement hoog.

Het merk

Let bij het aanschaffen van de panelen ook op het merk. Kies altijd een merk dat beoordeeld is door een testinstituut. Zo weet je wat je in huis haalt. Er worden namelijk een heleboel b-merken of merkloze zonnepanelen verkocht.

De prijs

De prijs is natuurlijk belangrijk. Let hierbij op de prijs per wattpiek en niet zozeer op de prijs per paneel. Een paneel met een hogere wattpiek kan bijvoorbeeld iets duurder zijn maar wel een stuk efficiënter en dus uiteindelijk meer opleveren.

Meer weten? Verder lezen over zonnepanelen doe je hier.

Reacties