Foto: Zonnepanelen-1

De 4 grootste voordelen van zonnepanelen

Tegenwoordig worden huizen bij nieuwbouwprojecten standaard uitgerust met zonnepanelen.

Dat is niet gek, want er zitten veel voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen. Dat het gebruik wint aan populariteit is dus niet vreemd, maar welke voordelen zijn er precies? En is het de investering wel waard? Wij hebben het voor je uitgezocht en bespreken puntsgewijs de voordelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Bescherming van het milieu

Als je gebruikmaakt van natuurlijke energiebronnen spreekt men ook wel van schone energie. Het allergrootste voordeel van zonnepanelen is dan ook het positieve effect op het milieu. Het is de energie van de toekomst, want het gebruik van zonnepanelen zorgt voor minder uitstoot van CO2.

2. Bezuinigen op energiekosten

Op plek twee van de voordelen staat de bezuiniging op energiekosten. Door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen, heb je minder energie nodig van je energieleverancier. Daardoor heb je ook minder last van stijgende energieprijzen. Dat levert op korte termijn dus een besparing op.
Om het meeste rendement uit je zonnepanelen te halen, ben je voor een groot deel afhankelijk van je dak. De stand ten opzichte van de zon en het oppervlak zijn bijvoorbeeld twee factoren die van belang zijn voor het rendement. Zelfs de hellingshoek van de zonnepanelen kan het verschil maken. Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden.

3. Weinig tot geen onderhoud

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Na het plaatsen heb je er nauwelijks omkijken naar en daarmee staat onderhoud op een terechte derde plek. Hoewel ze weinig onderhoud nodig hebben is het toch verstandig om minimaal één keer per jaar het dak op te gaan om te kijken of de panelen vuil zijn of beschadigd. Een schoon en schadevrij zonnepaneel zorgt namelijk voor een hoger rendement.

4. Pluspunt voor het energielabel

Vanaf 2015 is het verplicht om een energielabel op je huis te hebben als je je woning wilt verhuren of verkopen. Door het gebruik van zonnepanelen kunnen de energiekosten worden teruggedrongen, waardoor je woning aantrekkelijk kan worden gepresenteerd. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is het wel de moeite waard om ze te plaatsen, want ze kunnen het energielabel met één of meerdere punten verbeteren. Zo zorgen zonnepanelen niet alleen voor lagere kosten, maar kunnen ze ook net dat steuntje in de rug bieden voor de verkoop van je woning.

Vind je na het lezen van dit artikel zonnepanelen de investering meer dan waard maar kun je niet het hele bedrag in een keer betalen? Er zijn verschillende kredietverstrekkers, zoals Findio, bij wie je geld kunt lenen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Reacties