Foto: vloerverwarming-isoleren

Hoe kun je de vloerverwarming isoleren?

Tegenwoordig zijn er steeds meer woningen in Nederland waar vloerverwarming aangelegd is.

Dat is natuurlijk hartstikke logisch, want met behulp van deze technologie zal het heerlijk warm worden in je huis. Desondanks bestaat er alsnog een kans dat de warmte zal ontsnappen. Het grootste risico loop je wanneer er geen vloerisolatie is aangebracht of wanneer dit niet voldoende gedaan is.

Uiteraard kan de warmte ook via andere delen van je woning ontsnappen, bijvoorbeeld via de spouwmuur of via het dak. Isolatie zal ook dan de oplossing zijn. De warmte moet natuurlijk niet onnodig verloren gaan, dus isolatie gebruiken om dit probleem op te lossen is zeker aan te raden. Dat kan op een aantal manieren bij vloerverwarming.

Via de kruipruimte 

Als je woning over een kruipruimte beschikt dan is dit een prachtige kans om via deze weg de vloerverwarming te isoleren. Hierdoor zul je niet de vloer af hoeven te breken. Het isoleren van een kruipruimte met bijvoorbeeld pir isolatie heeft bovendien nog een paar voordelen. Normaal gesproken zal via deze ruimte veel warmte verloren gaan, wat je dus kunt voorkomen door het met pir platen te isoleren. Toch zijn er nog veel meer mogelijkheden, zo kun je ook gebruik maken van glaswol of steenwol om de kruipruimte te isoleren. Bovendien is dit op twee verschillende manieren mogelijk. Zo kan het isolatiemateriaal aangebracht worden op de onderkant van de kruipruimte. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd. Vloerisolatie is de andere methode. Hierbij wordt het materiaal juist geplaatst tegen de onderzijde van de vloer oftewel de bovenkant van de kruipruimte.

Direct onder de vloerverwarming

Als je geen kruipruimte hebt die je kunt isoleren dan zijn er een paar alternatieven om alsnog vloerisolatie aan te kunnen brengen. Dit kan op drie alternatieve manieren. Zo kun je reflectiefolie gebruiken. Dit wordt aan de onderzijde van de vloer geplaatst. Het zal de warmte van de vloerverwarming weerkaatsen. Een andere mogelijkheid zijn tackerplaten, die ook wel noppenplaten genoemd worden. Als voordeel hebben dit type platen dat de leidingen er gemakkelijk in kunnen worden gelegd. De noppenplaten hebben bovendien een uitstekende isolerende functie. Het laatste alternatief staat bekend onder de naam isolatieplaten. Deze platen worden direct onder de vloerverwarming geplaatst. Het is te gebruiken bij diverse soorten vloerverwarming. Deze alternatieven hebben mogelijk wel een groot nadeel. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat de vloer aanzienlijk dikker wordt. Dit kan een nadelig gevolg hebben voor de drempels en deuren in je huis. 

Zinvol?

Het aanbrengen van isolatiemateriaal om de vloerverwarming te isoleren is zeker zinvol! Als je vloer niet geïsoleerd is maar wel verwarmd wordt dan zul je veel warmte verliezen. Hierdoor zul je direct ook veel energie verliezen. Met andere woorden, je zult meer moeten betalen voor je energierekening terwijl je hier eigenlijk niets van merkt in de praktijk. Je betaalt dus voor niks, wat uiteraard zonde van het geld is. Het isoleren van de vloer mag dan wel een investering zijn, op de lange termijn is dit het zeker waard. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer woningen in Nederland waar vloerverwarming aangelegd is. 

Reacties