Foto: 2020/Welk-merk-slimme-thermostaat.jpg

Welk merk slimme thermostaat past het beste bij mij?

Een slimme thermostaat wordt ook wel een wifi thermostaat of draadloze thermostaat genoemd.

Guido van Loon

De reden dat deze thermostaat ‘slim’ is, komt doordat hij zelflerend is. Dit houdt in dat het apparaat na een tijdje weet op welk tijdstip je thuiskomt. Hier past de slimme thermostaat de temperatuur op aan. Daarnaast werken de slimme thermostaten ook allemaal met een app voor je smartphone. Hiermee kun je de temperatuur veranderen, zelfs op afstand!

De grootste voordelen van een slimme thermostaat zijn dus gemak en energiebesparing. Gemak spreekt redelijk voor zich. Wil wil namelijk nou niet dat de temperatuur altijd goed is wanneer je thuiskomt, in plaats van té warm of té koud. Het zelflerende vermogen zorgt er tevens voor dat je bespaart op je energierekening. Zo zal je niet onnodig stoken en kun je in veel gevallen zelfs per kamer de temperatuur instellen.

Welk merk slimme thermostaat het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Globaal onderscheiden we er drie: het type cv-ketel, je situatie en je wensen. Lees snel verder!

Type cv-ketel

Om te beginnen werkt niet iedere thermostaat met iedere cv-ketel. Er zijn twee type cv-ketels te onderscheiden, namelijk Aan/Uit en OpenTherm. Een Aan/Uit cv-ketel gaat aan als het koud is en uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Een OpenTherm (modulerende) cv-ketel kan ervoor zorgen dat het water op een stabiel warmteniveau blijft. Zo zal deze variant niet constant volle verwarmingskracht geven. Deze laatste variant is energiezuiniger.

Een aantal thermostaten zoals de Nest thermostaat, Tado thermostaat en de Honeywell Lyric werken voor beide typen cv-ketels. Voor andere modellen zijn er twee versies zoals de Honeywell EvoHome OpenTherm en de Honeywell EvoHome Aan/Uit. Tot slot zijn er ook modellen die met één type cv-ketel werken zoals de Netatmo slimme thermostaat, deze werkt enkel met een Aan/Uit ketel.

Je situatie

Naast het type cv-ketel, is het ook belangrijk hoe je huis verwarmt wordt. Zo kan het zijn dat je stads-/blokverwarming hebt. Stadsverwarming houdt in dat je temperatuur in huis geregeld wordt via een centrale cv-klep of het open en dicht draaien van de radiatorkranen. Je kunt in beide gevallen nog steeds een slimme thermostaat gebruiken. Echter gaat bij stadsverwarming de warmte via de radiatoren, waardoor je slimme radiatorknoppen nodig zult hebben. Geschikte thermostaten voor stadsverwarming zijn die van Honeywell, Nest, Tado en Netatmo.

Bij blokverwarming wordt de warmtevoorziening via één cv-ketel geregeld voor het hele blok of complex. Hier is de kans groter dat het niet mogelijk is. Is dit bij jou van toepassing? Bij Wifithermostaten kun je advies winnen voor jouw situatie.

Je wensen

Tot slot nog de vraag wat je belangrijk vindt bij een slimme thermostaat. Er zijn verschillende factoren waar je naar kunt kijken. Even kort opgesomd:
- Single zone (je huis als één ruimte verwarmen) versus multi zone (per kamer verwarmen)
- Kan de thermostaat vloerverwarming aansturen
- Zelflerend of niet
- Draadloos aansluiten of niet
- Makkelijk zelf te installeren of niet (dit is afhankelijk van single zone of multi zone)

Dit zijn globaal genomen de onderwerpen waar je over na moet denken. De tado thermostaat voldoet aan al de eisen omdat deze ook eigen radiatorknoppen heeft. Twijfel je echter nog? Dan is ons advies om in gesprek te gaan met een thermostaat specialist of om op internet te kijken naar de specifieke slimme thermostaten. Je kunt dan vergelijken welke slimme thermostaat jouw wensen vervult.

Reacties