Foto: Flair - Brink Climate

Ventileren kan efficiënter, stiller en energiezuiniger

Flair 300 zet nieuwe standaard in ventilatie met warmteterugwinning neer

Brink Climate Systems, bekend om haar innovatieve ventilatieoplossingen, zet een nieuwe standaard voor het ventileren met WTW. Het hoge rendement gekoppeld aan zeer laag energieverbruik zorgt er samen met de zeer stille werking voor, dat ventileren met WTW een nieuwe weg inslaat. Het toestel zal prominent te zien zijn op de VSK in de Jaarbeurs te Utrecht.

Het eerste toestel van de toekomstige Flair-reeks heeft een capaciteit van 300 m3/h. Een compleet nieuwe ontwikkeling voor efficiëntere, stillere en energiezuinigere ventilatie. De reeks wordt later uitgebreid met de Flair 200, 450 en 600. Het toestel is, als het gaat om connectiviteit, helemaal klaar voor de toekomst en kan draadloos samenwerken met gebouwbeheerssystemen en Internet of Things.

Efficiënter

Voor de ventilator is een samenwerking gezocht met ventilator­specialist ebm-papst. Door het bijzondere slakkenhuis-ontwerp is de ventilator efficiënter en stiller dan huidige toestellen op de markt. Door de verbeterde aerodynamische vormgeving in het toestel wordt, volgens metingen van Brink, zo’n 30 procent minder energie verbruikt.

Constant volume

Het constant houden van een gegarandeerde stroom verse ventilatielucht is altijd een uitdaging. Voor de Flair-reeks is een totaal nieuwe regeling ontwikkeld. De Flair 300 zorgt, eenmaal ingesteld op een bepaalde capaciteit, er zelf voor dat deze luchtstroom altijd constant blijft.

Fluisterstil

De nieuwe Flair 300 zet nieuwe standaarden voor geluid. Eenmaal geïnstalleerd blijft het geluidsniveau in de verblijfsruimtes binnen de gestelde eisen uit het Bouwbesluit. Zelfs wanneer het toestel op vol vermogen draait is het toestel fluisterstil. Ook aan de steeds vaker gehanteerde eis van 27 decibel in een woning kan met eenvoudige maatregelen worden voldaan.

Connectiviteit

Het toestel kan op verschillende manieren in verbinding worden gebracht met de buitenwereld. Het toestel beschikt over alle moderne aansluit- en (online) communicatiemogelijkheden. De Flair is voorzien van een eigen Wi-Fi module, zodat de installateur direct een koppeling kan maken en het toestel kan inregelen via zijn smartphone, tablet of laptop. Groot voordeel is dat de instellingen opgeslagen en meegenomen kunnen worden naar een volgende woning, met name voor de seriematige bouw zeer interessant. Een ander bijkomend voordeel is dat door de internetaansluiting er volop mogelijkheden zijn voor Internet of Things.

Verder is de Flair 300 standaard uitgerust met Modbus aansluiting. Hiermee kan het toestel eenvoudig worden opgenomen in gebouwbeheer­systemen. Via RF kan het toestel draadloos communiceren met sensoren en controls voor onder andere vraaggestuurd ventileren.

Warmtewisselaar

Voor het verbeteren van het rendement ontwikkelde Brink samen met Holmak HeatX een nieuwe warmtewisselaar. Daarin treedt een veel lagere drukval op dan in de tot nog toe gebruikte wisselaars. Het energieverbruik daalt flink door deze innovaties. Het in tests gemeten rendement is ruim boven 95 procent.

Reacties