Er worden steeds meer energieneutrale woningen gebouwd, die net zoveel energie opwekken als er verbruikt wordt – vandaar de naam ‘nul op de meter’-woningen.
Maar ook in een bestaand huis is het mogelijk om met energiebesparende maatregelen de energierekening omlaag te krijgen. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden voor duurzaam verbouwen.
Gemiddeld bestaat zo’n 15 procent van je energierekening uit de leveringskosten voor gas. Is je huis niet voldoende geïsoleerd, dan gaat er veel warmte verloren en stook je dus onnodig veel gas. Ga je je huis verbouwen, overweeg dan om te investeren in goede isolatie van je dak, muren en vloer. Om je een idee te geven: een investering in gevelisolatie heeft een rendement van 12 procent. Let ook op de kleintjes: via naden en kieren gaat ongemerkt toch nog behoorlijk wat warmte het huis uit! Bijkomende voordelen: een goed geïsoleerd huis voelt een stuk comfortabeler aan en is een stuk geluidsdichter, waardoor je minder geluidsoverlast van buiten hebt.
Tip: heb je je huis goed geïsoleerd, vergeet dan niet regelmatig te ventileren om te voorkomen dat je huis te vochtig wordt. Droge lucht warmt bovendien sneller op dan vochtige lucht, dus door goed te ventileren bespaar je ook nog eens op je gasrekening.
Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Je hoeft dus veel minder stroom af te nemen van je energieleverancier, wat een positieve invloed heeft op de hoogte van je energierekening. Vaak w0rdt aangeraden om zo’n 90 procent van je eigen energieverbruik zelf op te wekken. Energie terugleveren wanneer je in totaal meer opwekt dan verbruikt, is financieel namelijk niet zo interessant vanwege de relatief lage terugleververgoeding.
Wil je je geld liever in iets anders investeren dan in het kopen van een zonnestroomsysteem? Verdiep je dan eens in de mogelijkheid tot zonnepanelen huren. Je betaalt dan gedurende de looptijd een huurbedrag dat doorgaans lager ligt dan je maandelijkse voorschotnota. Na de looptijd kun je de zonnepanelen meestal voor een klein prijsje overnemen, waarna je nog zo’n twee decennia profiteert van gratis groene stroom.
Zijn je ramen en kozijnen aan vervanging toe? Kies dan in ieder geval voor dubbel glas, of beter nog: HR++ isolatieglas. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van zo’n 7 procent op je spaarrekening. Gemiddeld verdien je je investering al binnen twee jaar terug, omdat je stookkosten fors omlaag zullen gaan.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die je op dak legt. De zon verwarmt een vloeistof in de buizen van de zonnecollector, waarna de verwarmde vloeistof naar het voorraadvat stroomt en het de warmte afgeeft aan het kraanwater. Vanaf daar wordt het eventueel nog naverwarmd en kun je het gebruiken voor je verwarming of als warm kraanwater.
Vanaf begin 2016 is er een landelijke subsidie verkrijgbaar voor zonneboilers. De subsidie is gemiddeld 650 euro, waarmee een zonneboiler ongeveer 20% goedkoper wordt. Dankzij de zonneboiler zullen je energiekosten ook dalen, omdat je minder gas hoeft te verbruiken om het water te verwarmen.