Foto: 5-tips-energierekening-omlaag-krijgen

5 tips om je energierekening omlaag te krijgen

We zouden allemaal wel een lagere energierekening willen: het is nu eenmaal één van de grootste kostenposten die we maandelijks moeten betalen.

Nu heeft niet iedereen het budget (of de mogelijkheid) om direct een aantal zonnepanelen op het dak te installeren. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren waarmee je jouw energierekening met kleine maatregelen flink wat omlaag kunt krijgen!

1. Vergelijk je energieleverancier regelmatig

Zit je nog wel goed bij de huidige energieleverancier? Zeker wanneer je al langer bij dezelfde energieleverancier bent is de kans groot dat je ergens anders inmiddels voordeliger uit bent. Je kunt energie vergelijken op Zum.nl om direct te zien of je ergens anders meer voordeel kunt halen. Een overstap naar een nieuwe energieleverancier kan je al snel honderden euro’s per jaar besparen en is de moeite vaak zeker waard! Onafhankelijke partijen zoals zum.nl bieden je de mogelijkheid om in één oogopslag te zien of je wellicht wat geld kunt besparen.

2. Sluipverbruik voorkomen

Geloof het of niet, maar ook jouw apparatuur verbruikt energie wanneer jij denkt dat deze uitstaan. Kijk maar eens naar de televisie bijvoorbeeld: staat deze echt helemaal uit, of staat deze meestal op stand-by modus? Een apparaat op stand-by modus kan nog steeds tot 75% van de energie verbruiken. Kijk dus altijd even of alle apparatuur in huis helemaal uit staat om sluipverbruik te voorkomen en trek gewoon de stekker uit het stopcontact wanneer je twijfelt!

3. Vervang je lampen

LED verlichting is de meest duurzame vorm van verlichting op de markt op dit moment. Niet alleen is het beter voor het milieu, maar het kan je ook een paar tientjes op de energierekening besparen. Wist je bijvoorbeeld dat een LED lamp zo’n 50% tot 75% zuiniger is dan spaar- of gloeilampen? En wist je dat de LED lamp wellicht wat duurder is in aanschaf, maar vervolgens ook gemiddeld zo’n 10 jaar meegaat? Daarnaast zijn deze handige lampen er in alle vormen, maten en kleuren en kun je ze ook toepassen in slimme verlichtingssystemen.

4. Investeer in duurzaamheid

Is het tijd om de apparatuur in en rondom huis te vervangen en bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine aan te schaffen? Investeer dan in de meest duurzame en energiezuinige variant. Deze kunnen misschien ietwat duurder zijn dan de goedkoopste apparaten, maar leveren je op de lange termijn meer voordeel op. Het feit dat ze zo energiezuinig zijn betekent namelijk dat de maandelijkse kosten zullen dalen.

5. Investeren in goede isolering

Er gaat in veel huizen regelmatig wat warmte verloren door een slechte isolering. Niet alleen kan een goede isolering ervoor zorgen dat je maandelijks op de energiekosten bespaart, maar de kans is ook nog eens groot dat je er een mooie subsidie voor krijgt én de waarde van je huis vermeerdert!

Reacties