Waarom iedereen LED verlichting in zijn woning zou moeten hebben

Het is in de laatste jaren steeds meer opgekomen en we moeten er dan toch echt aan gaan geloven: LED verlichting is hot.

26 September 2018

En dat heeft een paar belangrijke redenen. Want in vergelijking met andere soorten verlichting wint LED het op alle vlakken. Zo is het energiezuinig, duurzaam en ontzettend veelzijdig door de vele verschillende soorten lampjes die er tegenwoordig gemaakt worden. Kunnen we nog ontkomen aan LED?

LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is volgens Wikipedia: “een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere.” Het zijn dus diodes die licht uitstralen. De manier waarop dit type lamp werkt zorgt ervoor dat de lampjes vrij koel blijven tijdens het gebruik. Daarnaast zijn de lampen heel stevig en gaan ze niet snel kapot.

LED is duurzaam

Doordat deze verlichting zo stevig is gaat het lang mee. Ook heeft het meer branduren in vergelijking met bijvoorbeeld de ouderwetse gloeilamp. Maar ook halogeenlampen winnen het hier niet. Zo gaan ze al snel meer dan 10 jaar mee, ook bij veelvuldig gebruik. Daarnaast veroorzaakt de opwekking van stroom 85% minder CO2-uitstoot en worden er geen giftige stoffen in verwerkt. En doordat de lamp zoveel jaren meegaat komen er minder lampen in het afval terecht.

LED is energiezuinig

Als je LED verlichting vergelijkt met gloeilampen en halogeenlampen is er een besparing van wel 90%(!). Dat is een aanzienlijke besparing. De aanschaf kost je wel iets meer, maar dat geld heb je binnen een jaar alweer terugverdient. De lampen zijn heel efficiënt in het omzetten van de energie die ze nodig hebben om licht op te wekken. Daardoor komt er niet veel warmte vrij. Dat maakt de lamp ideaal voor gebruik in kleine ruimtes zoals de badkamer of keuken. LED spotjes, inbouw of opbouw, passen daar perfect in je lichtplan.

In welke ruimtes gebruik je LED verlichting?

LED verlichting is in vele soorten, maten en temperaturen verkrijgbaar. Zo is er warm en koud licht en alles wat daar tussenin zit. Ook daarom is het zo goed in te zetten in je woning. In de woonkamer kies je voor zachtere lichtsterktes en warmere temperaturen. In studeer-, knutsel- en kantoorkamers kies je juist voor sterker, kouder licht. En waar je vele verschillende dingen doet, zoals aan de eettafel, kun je kiezen voor dimmers of voor verschillende lampen.

LED inbouwspotjes zijn door het hele huis aan te raden: in de gang, keuken, badkamer, woonkamer en zelfs in slaapkamers. Het voordeel van inbouwspots is dat ze geen ruimte innemen. Maar wanneer je interieur erom vraagt is het misschien mooier om een mooie hanglamp of kroonluchter op te hangen. De lampjes passen namelijk tegenwoordig overal in. Zo kun je bijvoorbeeld wat fellere LED inbouwspotjes in je eetkamer plaatsen om bij te kunnen werken en daarnaast ook wat mooie sfeerlampen ophangen voor tijdens het eten.

LED buitenverlichting

Wist je dat je LED lampen ook heel goed voor buiten kunt gebruiken? Bijvoorbeeld in de tuin, op het terras of voor de oprit. Hiervoor is het wel belangrijk dat je geschikte armatuur en lampen gebruikt. Het moet immers een goede Hollandse stortbui en windhoos kunnen doorstaan en ook roestvrij zijn. Bij het aanschaffen van de lampen kan de verkoper je hierover adviseren.