Infraroodpanelen zijn vooral geschikt als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die weinig gebruikt worden.
Infrarood verwarming is minder geschikt als hoofdverwarming, tenzij het huis heel goed geïsoleerd is. Daarnaast kan infrarood verwarming wel een goede duurzame keuze zijn, mits er gebruik wordt gemaakt van duurzaam opgewekte stroom. Maar, hoe werken infraroodpanelen nu precies? En, is het eigenlijk wel zo duurzaam? Deze onderwerpen worden verder in dit artikel nagelopen.
Een infraroodpaneel verwarmt niet de gehele ruimte, maar specifieke ruimtes of plaatsen die zich binnen het stralingsgebied van de panelen bevinden. Dit betekent echter niet dat de ruimte niet warm wordt, de lucht in de ruimte wordt namelijk verwarmd door warmte die wordt afgegeven door aangestraalde objecten en personen. We spreken hier dan over directe en indirecte warmteoverdracht, hierdoor verwarmen infraroodpanelen een ruimte op een aangename én snelle manier. De panelen zijn te vergelijken met zonnestralen van de zon, als deze stralen je huid aanraken voel je direct de warmte. Dit werkt dus eigenlijk hetzelfde als de onschadelijke infrarode warmtestralen van de infraroodpanelen. De warmtepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende prints, kleuren en oppervlaktes. Het is zelfs mogelijk om een infraroodpaneel te bedrukken met een foto of bekend kunstwerk, hierdoor kan het een echte eyecatcher worden. Maar, waar moeten infraroodpanelen gemonteerd worden? De warmtepanelen zouden op de muur of op het plafond bevestigd kunnen worden. De voorkeur gaat wel uit naar het plafond, hierdoor zit er niks in de weg tussen jou en het warmtepaneel. Personen en objecten worden tot ongeveer drie meter afstand van het paneel verwarmd, de beste hoogte is dus maximaal drie meter boven de vloer. Bij meer dan drie meter hoogte zouden de infraroodpanelen alsnog met draadjes aan het plafond kunnen hangen.
Infrarood panelen zijn een stuk duurzamer dan traditionele radiatoren, dit komt doordat het een ander soort warmteoverdracht heeft. Radiatoren geven hun warmte af aan de lucht in de ruimte, waardoor de temperatuur vaak niet gelijk is en het lang kan duren voordat een ruimte op de gewenste temperatuur is. Infraroodstraling gaat in een rechte lijn door de ruimte en zet warmte om zodra de straling een oppervlakte of persoon raakt, infraroodpanelen verwarmen dus gericht en dat kan veel energie besparen. Als de wens is om een ruimte geheel te verwarmen zouden de infraroodpanelen tegelijk aan moeten staan, dit zou wel extra stroom kunnen kosten. Daarnaast is verwarmen op duurzame stroom de toekomst, het gaat dan om stroom dat afkomstig is uit de zon, wind en waterkracht. Verwarmen door middel van gas is dus niet meer wat we willen, de fossiele brandstoffen raken op een gegeven moment namelijk op. Daarom is verwarmen door middel van elektriciteit een goede uitkomst, vooral als je zelf de energie opwekt door middel van zonnepanelen. Dit maakt het gebruik van infraroodpanelen nóg duurzamer en kan er worden bespaard op de energiekosten. Naast dat infraroodpanelen vrijwel direct warmte afgeven, zijn de panelen ook makkelijk aan- en uit te zetten als er niemand zich in een ruimte bevindt. Infraroodpanelen zijn dus erg duurzaam en geven aangename warmte af.
De infraroodpanelen van Speedheat kunnen zelfs worden voorzien een eigen, unieke afbeelding!
3 jaar geleden