Foto: verplaatsbaar_infrarood_paneel

Alles wat je moet weten over infraroodpanelen

Een infrarood paneel is tegenwoordig populair, maar misschien weet je daar nog weinig van

Julian 24 Augustus 2023

De meeste mensen willen van het aardgas af. Fossiele brandstoffen worden immers steeds duurder en daarom is verduurzaming geen slecht idee. Je hebt dan natuurlijk de keuze uit verschillende andere warmtebronnen. Infrarood verwarming is tegenwoordig populair, maar misschien weet je daar nog weinig van. Dan is het verstandig om dit artikel door te lezen, want we vertellen je alles wat je moet weten over infraroodpanelen. 

Infraroodpanelen zijn snel warm 

Wanneer je na een lange werkdag thuis komt, dan wil je natuurlijk direct genieten van een warme woonkamer. Dat je even lekker met je voetjes op de bank kunt relaxen en alle werkstress van je af kunt gooien. Infraroodpanelen brengen zeer snel warmte in de woning en dat is ideaal voor mensen die alleen wonen of weinig thuis zijn. 

Ideaal voor kleine woningen 

Veel huiseigenaren kiezen tegenwoordig voor een warmtepomp. Dit is weliswaar effectief, maar tegelijkertijd heb je er ook veel ruimte voor nodig. Je hebt namelijk een buitenunit nodig voor warmtepompen. Zonder tuin wordt het om die reden lastig om een warmtepomp te installeren. Dat geldt echter niet voor infraroodpanelen. Ze zijn relatief klein en daarom nemen ze weinig ruimte in. De meeste panelen werken met een ophangsysteem. Je kunt ze dus eenvoudig aan het plafond of aan de muur hangen. Je hebt dus ook geen extra leidingen nodig, Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact of een lichtpunt. Je bent dus relatief weinig aan de algehele installatiekosten kwijt. 

Infraroodpanelen geven je interieur een boost 

Infraroodpanelen zijn niet alleen praktisch, maar ze geven tegelijkertijd je interieur een boost. De meeste infraroodpanelen zijn strak afgewerkt en om die reden brengen ze een fijne uitstraling met zich mee. Ze passen daarom perfect bij een modern interieur en je hebt ook de keuze uit verschillende materialen. Denk aan aluminium, keramiek en glas. Je kunt infraroodpanelen bovendien voorzien van decoratieve afbeeldingen. Een mooi interieur draagt bij aan de geestelijke gezondheid. 

Infraroodpanelen verbruiken weinig energie

De energiekosten zijn een groot deel van je vaste lasten en om die reden is het verstandig om daarop te besparen. Infraroodverwarming verbruikt zeer weinig energie, omdat ze op een gerichte manier warmte afgeven. Er worden dus geen plaatsen nodeloos verwarmd en dat zie je jaarlijks of maandelijks duidelijk terug in de energiekosten. Je wilt uiteraard weten hoeveel je kunt besparen, maar daar is helaas weinig zinnigs over te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Denk onder meer aan de omvang van je woning en andere duurzaamheidsmaatregelen. Maar gemiddeld gezien kun je 10% tot 40% energie besparen met goede infraroodpanelen. 

Conclusie 

De klimaattransitie is in volle gang en veel woningeigenaren zijn daarom bezig met verduurzaming. Met infraroodpanelen bespaar je maandelijks op de energiekosten en tegelijkertijd zijn ze goed voor het klimaat. 

 

 

Reacties