De vaste prijzen voor gas van de drie grootste energieleveranciers, Vattenfall, Eneco en Essent, zijn nog nooit zo laag geweest in de afgelopen drie jaar.
De gemiddelde gasprijzen liggen daarmee net boven het bodempunt dat in 2016 werd bereikt. Eneco hanteert zelfs de laagste vaste gasprijzen ooit. De warme winter en de economische gevolgen van het Coronavirus lijken de grootste oorzaken van deze historisch lage gasprijzen. Dit blijkt uit een analyse van Pricewise.
Hoewel de vaste gasprijzen van Vattenfall en Essent ook flink zijn gedaald, zijn die van Eneco lager dan ooit. Voor een éénjarig energiecontract ligt de vaste gasprijs per m³ (excl. btw, ODE en belastingen) van Eneco € 0,0175 lager dan het bodempunt in 2016. Dat is bijna 8% lager dan het bodempunt in 2016 en bijvoorbeeld 39% lager dan de piek in november 2018. Voor een driejarig energiecontract ligt deze € 0,0053 lager, ruim 2% lager dan het bodemtarief in 2016.
De ondersteunende interactieve grafiek is te vinden in de bijlage. Deze laat de ontwikkeling van de gemiddelde gasprijzen zien van 2015 t/m 2020.
Volgens Hans de Kok, directeur Pricewise, zijn de lage gasprijzen voornamelijk te wijten aan de warme winter. “Zo was januari 2020 bijvoorbeeld de warmste januari ooit, in Nederland gemiddeld 6,2 graden. In februari was de gemiddelde temperatuur zelfs 7,2 graden Hierdoor is er minder gasverbruik dan normaal,” zegt De Kok. “Maar ook het Coronavirus heeft grote gevolgen voor de economie. Zo worden de industrie en transport veel stilgezet, waardoor er minder energie nodig is. Voor consumenten dus een mooi moment om de lage gastarieven vast te zetten, door een éénjarig vast contract af te sluiten.”
Ook Wilko Schuijff, Manager Sourcing en Pricing bij Eneco, bevestigt dat de warme winter en het Coronavirus de oorzaken zijn van de lage gasprijzen. “Doordat Eneco zelf energie inkoopt op de groothandelsmarkt profiteren klanten van Eneco van deze gunstige marktontwikkelingen,” geeft Schuijff aan.
Naast de lage gasprijzen kan de energierekening regionaal lager zijn door de afschaffing van de gasregiotoeslag. Per 1 januari 2020 dienen alle energieleveranciers één tarief te hanteren. Eerder werd deze toeslag bepaald aan de hand van de afstand van het aardgasveld in Groningen. Volgens De Kok zal het niet veel schelen op de energierekening. “Slechts een klein aantal van de energieleveranciers hanteerde nog een gasregiotoeslag.”