Foto: radiator

Verantwoord een verwarmingsradiator ophangen

Het zal niet vaak voorkomen dat je de radiatoren van de cv-installatie moet vervangen.

Een gemiddeld verwarmingselement gaat toch wel zo'n jaar of twintig, vaak zelfs langer mee. Komt er dan een tijd dat ze aan vervanging toe zijn, laat je meestal meteen de hele installatie, inclusief de cv-ketel, vervangen door een installateur.

Maar stel, je wilt een designradiator in de badkamer of de radiator in de woonkamer vervangen door een exemplaar met een extra warmtepaneel. Wanneer je je van tevoren goed voorbereid en zorgt dat je alle benodigde gereedschappen hebt, kan je prima zelf een verwarmingsradiator ophangen.

Werk veilig en op het gemak

Wanneer je alle veiligheidsvoorschriften in acht neemt en zorgt dat je rustig werkt, kan je vrijwel niets gebeuren. Een cv-installatie is immers toch een apparaat waar stroom, gas en water samenkomen en wanneer je een zo'n element op je tenen krijgt, kan dit voor lelijke fracturen zorgen. Zeker wanneer je een grotere verwarmingsradiator gaat ophangen of ergens op een moeilijk bereikbare plaats, doe je er verstandig aan veilige werkschoenen van Bowork aan te trekken. Je voeten hebben dan ten eerste een betere grip op de vloer en mocht zo'n ding uit je handen vallen, loop je in ieder geval geen gebroken tenen op. Om je daarnaast volledig op je werk te kunnen concentreren en geen kleine onderdeeltjes kwijt te raken, verzoek je ook het best kleine kinderen en huisdieren eventjes elders te gaan spelen.

Radiator ophangen in 6 stappen

- Veiligheid gaat voor alles. Trek de stekker uit de ketel, draai alle radiatoren open en tap de volledige installatie af.
- Draai de verbindingen tussen het radiatorkraanhuis en de leidingen los en geef de bouten in de ophangbeugels speling. Als het goed is kan je het verwarmingselement nu zo van de muur afpakken.
- Pas eventueel het leidingwerk aan. Heb je nieuwe radiator van CV koopjes. van een gelijk formaat is dat niet nodig, maar bij een ander model vaak wel.
- Zodra je alles op maat hebt, leg je het leidingwerk en de koppelingen klaar en verbindt alles met elkaar.
- Zet de stroom weer op de installatie en vul het circuit opnieuw met water. Tijdens het vullen van de radiatoren ontlucht je voortdurend, liefst op verschillende plaatsen. Herhaal dit zodra het systeem volledig op druk is.
- Controleer tijdens het bijvullen regelmatig de koppelingen van je nieuw opgehangen verwarmingsradiator. Mocht er onverhoopt toch nog een beetje water doortranen, kan je dit meteen verhelpen.

Reacties